‘Belgische rechter niet bevoegd voor oneerlijke concurrentie Ryanair’

Foto: AFP

‘Belgische rechter niet bevoegd voor oneerlijke concurrentie Ryanair’

Print

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair noemt de Brusselse rechtbank van koophandel niet bevoegd in de zaak die de Belgische luchtvaartmaatschappijen aangespannen hebben. Hun sectororganisatie Belgian Air Transport Association (BATA) was naar de rechter getrokken wegens oneerlijke concurrentie op Brussels Airport, maar volgens Ryanair is enkel een Ierse rechtbank bevoegd.

BATA, de vertegenwoordiger van de belangrijkste Belgische luchtvaartmaatschappijen, diende in september een klacht in tegen de lagekostenluchtvaartmaatschappij. Zij voeren aan dat het bedrijf actief is op de luchthavens van Zaventem en Charleroi, maar dat het personeel fiscaal en sociaal onderworpen is aan de meer gunstige Ierse tarieven. Volgens BATA moet wanneer iemand in België werkt, hij ook de Belgische regels respecteren. Ze verwijzen ook naar het arbeidsrecht. De regels over de vooropzeg zouden in Ierland interessanter zijn voor de werkgever.

De twee partijen hielden woensdag pleidooien over procedurekwesties. Zo is volgens Ryanair in deze een Ierse rechtbank bevoegd. Anderzijds gaven beide partijen hun visie over de noodzaak om arbeidscontracten van Ryanair voor de rechtbank te brengen, zodat die de werkomstandigheden zou kunnen vaststellen.

De Brusselse rechtbank van koophandel zal zich nu over deze procedurekwesties buigen en er binnen twee weken uitspraak over doen. Over de grond van de zaak werd nog niet gedebatteerd.

BATA verenigt verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder Brussels Airlines, Jetairfly en Thomas Cook Airlines.

MEEST RECENT