© BELGA

Zaak-baby Fien: moeder en oma zijn toerekeningsvatbaar

Lies Van Verre (32) uit Sint-Amands besefte maar al te goed dat haar baby zou sterven toen ze haar versmachtte met een handdoek en onderdompelde in een emmer water. Ook oma Adrienne Verheyden (64) was er zich bewust van dat Fien het niet zou overleven als ze niet ingreep. Beide vrouwen zijn volgens de gerechtspsychiater en psychologe dan ook toerekeningsvatbaar.

Lies had in haar gesprek met de deskundigen meteen toegegeven dat zij verantwoordelijk is voor de dood van haar drie maanden oude dochtertje. “Ze was emotioneel toen ze haar verhaal deed en betuigde meermaals haar spijt. Ze heeft de schuld nooit bij iemand anders proberen te leggen. Ze nam haar moeder zelfs in bescherming, omdat ze het erg vond dat zij op haar leeftijd nog in de cel moest zitten”, verklaarde gerechtspsychiater Lieve Dams.

Als ‘trigger’ voor de feiten had Lies naar de dagvaarding van haar ex-partner Sadok J. verwezen, die een omgangregeling met zijn dochter wilde. Ook tegenover Dams had ze de vrees uitgedrukt dat hij Fien zou meenemen naar Tunesië.

Toen assisenvoorzitter Dirk Thys opmerkte dat Lies nu het onophoudelijke gehuil van Fien als aanleiding voor de feiten naar voren schuift, bevestigde de gerechtspsychiater dat de beschuldigde het daar inderdaad moeilijk mee had gehad. “Maar uit mijn gesprek met haar blijkt toch wel duidelijk dat die dagvaarding de echte trigger was. Ik kan me wel voorstellen dat ze prikkelbaar was en dat ze door het gehuil sneller de stap naar de feiten heeft gezet.”

Lies maakt sinds haar 14 jaar geregeld depressieve periodes door en kampte op het moment van de feiten mogelijk met een postnatale depressie. Maar dat neemt volgens de deskundigen niet weg dat ze toerekeningsvatbaar is. Hetzelfde gold voor Adrienne: zij is licht zwakzinnig, heeft een lichte autismespectrumstoornis en een passieve ‘copingsstijl’, maar is net zo goed toerekeningsvatbaar.

Met dat laatste bedoelen de deskundigen dat Adrienne op een passieve manier met stress omgaat. “Ze neemt een afwachtende houding aan en zal eerder haar kop in het zand steken dan actief te handelen. Dat zou kunnen verklaren waarom ze haar dochter niet heeft tegengehouden. Ze zei dat ze toen ook schrik had van Lies”, zei gerechtspsychiater Dams.

Lies en Adrienne moeten volgens de deskundigen niet als ‘sociaal gevaarlijk’ beschouwd worden. Beiden zijn niet agressief van aard en de kans dat ze ooit nog nieuwe, zware feiten zouden plegen, is vrij klein.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio