© Astana

Alweer een renner van Astana betrapt op doping

Bij Astana heeft alweer een renner van de dopingpot gesnoept. Artur Fedosseyev, lid van het opleidingsteam, werd betrapt op het gebruik van anabole steroïden. De 20-jarige Kazach legde een positieve test af na de Tour de l’Ain op 16 augustus. Hij wordt voorlopig geschorst.

dmm

Artur Fedosseyev is al de vijfde Astana-renner die in 2014 betrapt werd op dopinggebruik. De betrapte Ilya Davidenok en Victor Okishev reden voor het opleidingsteam van Astana, de broertjes Maxim en Valentin Iglinski voor de hoofdmacht van de Kazachse wielerreus. Victor Okishev liep amper een week geleden tegen de dopinglamp.

Astana loopt zo alweer flink wat imagoschade op. Boegbeeld en Tour-winnaar Vicenzo Nibali liet vorige week al weten ‘ziek te worden van alle vragen over doping’. ‘Mensen denken dat wat er gebeurd is (met de gebroeders Iglinskiy, nvdr.) een probleem binnen het team was, maar dat is niet het geval. Als mensen tegenwoordig dingen verkeerd doen, is het hun eigen verantwoordelijkheid’, aldus Nibali.

Lars Boom, die volgend seizoen voor het eerst de kleuren van Astana zal verdedigen, liet ook al weten ‘stevig te balen’ van de dopingperikelen bij Astana. De UCI heeft laten weten het antidopingbeleid van de ploeg tegen het licht te zullen houden. Het mag zich steeds meer zorgen gaan maken over zijn WorldTourlicentie voor volgend seizoen.