Tot zeven jaar cel voor cocaïnesmokkel via koeriers

Foto: PETER MAENHOUDT

Tot zeven jaar cel voor cocaïnesmokkel via koeriers

Print

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Raoel ‘Johnson’ J. en Albert P. (29) woensdag veroordeeld tot respectievelijk zeven en vijf jaar cel. Ze hadden koeriers ingezet om cocaïne vanuit Suriname naar Antwerpen te smokkelen. Vijf medebeklaagden kregen celstraffen tot vier jaar. De rechtbank verklaarde ook een bedrag van 5.875 euro verbeurd.

Eén van de koeriers werd op 17 februari 2013 aangehouden in Frans Guyana met tachtig bolletjes cocaïne, goed voor 840 gram. Hij zei dat hij in opdracht van een Surinamer handelde en gaf zijn telefoonnummer. Verder onderzoek door speurders in Antwerpen legde een internationaal vertakte organisatie bloot en identificeerde zijn opdrachtgevers: Raoel ‘Johnson’ J. en Albert P.

Albert P. gaf toe dat hij drugs dealde, maar ontkende dat hij iets met internationale drugshandel te maken had. Johnson is nog altijd voortvluchtig en werd dus bij verstek veroordeeld. Hij had nog een tweede koerier aangestuurd, Tim L. (29) uit Antwerpen, die veertig maanden met uitstel kreeg.

De twintiger was toen zelf verslaafd en moest Johnson nog 1.800 euro betalen. Om die schuld af te lossen, deed hij allerlei klusjes. Hij was zijn chauffeur, huurde appartementen en voertuigen en smokkelde in januari 2013 zo’n 470 gram cocaïne vanuit Suriname naar Antwerpen.

De andere beklaagden brachten de koeriers van en naar de luchthaven in Frankrijk of boekten de vliegtickets. Twee van hen lieten eveneens verstek gaan.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio