Kleine kerstbomen dit jaar 10 procent goedkoper

Goed nieuws voor wie een echte kerstboom in huis wil halen dit jaar. “De prijzen van de kleine kerstbomen zijn zo’n 10 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar”, zegt Gert Moreels van tuin- en plantencentrum ‘t Rozenland en de website Kerstboomland.be in Lede. “De reden is het grotere aanbod: er zijn een zevental jaar geleden heel wat nieuwe Nordmann-bomen geplant in Scandinavië en die komen nu op de markt.” Een kleine boom gaat tot 1,80 meter. Reken op een 35 à 40 euro maximum. Wil je een grote, zo rond de 2 meter, dan betaal je 50 à 60 euro.

Volgens Geert Moreels gaat de voorkeur van Belg steeds meer uit naar de Nordmann (de abies nordmanniana). “Dat komt door zijn kwalitatieve voordelen: hij is voller en is erg naaldvast. Vroeger werd ook vaak voor de fijnspar (de picea abies) gekozen, maar die boet in aan populariteit, vooral omdat hij snel zijn naalden verliest.”

Het tuincentrum Proost-Van Gorp in Turnhout kweekt eigen kerstbomen, de Servische spar (picea omorika). Daarvan hebben ze er zo’n 100.000 staan. “De prijzen van deze bomen (in pot) variëren van 10 tot 16 euro naargelang de grootte”, zegt Ben Borgmans van Proost-Van Gorp.

Weer andere prijzen noteren we bij de Boomtelersfederatie Noord-België in Lichtaart. “De zilverdennen kostten vorig jaar circa 25 euro en de Nordmannbomen varieerden van 25 tot 45 euro, naargelang de grootte”, zegt Marjan Denie. “De prijzen zullen dit jaar vergelijkbaar zijn.”

Alle boomkwekers en -importeurs zijn het er wel over eens dat de meeste Vlamingen nog altijd voor een echte boom kiezen. “Er gaat niets boven het verse product”, vindt Borgmans. “De charme van een echte kun je nooit evenaren met een namaakboom”, zegt Moreels. “Een échte kerstboom, dat is drie of vier weken gezelligheid in huis”, besluit Denie.

(belga)