‘Baby Fien stierf niet door verdrinking’

Foto: BELGA

‘Baby Fien stierf niet door verdrinking’

Print
Sint-Amands -

Op het assisenproces waar Lies Van Verre (32) uit Sint-Amands terechtstaat op verdenking van moord op haar drie maanden oude baby Fien, heeft een forensisch expert verklaard dat de baby overleden is als gevolg van ‘smoring met plettende druk op hoofd en borst.’

Het kind werd ook ondergedompeld in water, maar toen was het kind wellicht al overleden. Er werd onder meer een wedersamenstelling van de feiten getoond, met ook de versie van grootmoeder Adrienne Verheyden (64) die op verdenking van mededaderschap terechtstaat.

In maart 2012 werd in een vuilniswagen het lijkje van het overleden kind gevonden. Het drie maanden oude meisje zat in handdoeken in een afvalzak en werd meegegeven van de woonst van moeder en grootmoeder.

Aanvankelijk verklaarde de moeder dat ze het kind doodde uit schrik voor haar vriend Sadok J., die Fien volgens de moeder mogelijk wou ontvoeren naar Tunesië. Later verklaarde Lies dat ze haar prematuur geboren dochtertje doodde om haar te doen stoppen met huilen, zo getuigde onderzoeksrechter Philippe Vanlinthout, die de eerdere getuigenissen afzette tegen een wedersamenstelling van de feiten.

Ook een forensisch en toxicologisch expert kwamen getuigen. Toxicoloog Jan Tytgat trof geen stoffen bij het kind aan die in relatie konden worden gebracht met het overlijden. De hoogleraar onderzocht ook of er leidingwater in de maag van Fien aanwezig was door onderdompeling, al bleek die hypothese onwaarschijnlijk. Tytgat concludeerde dat Fien al overleden was toen ze in de emmer met water werd ondergedompeld.

Een nadere verklaring voor de dood van Fien werd gegeven door forensisch expert Wim Van de Voorde, die het lijkje mee aantrof in een vuilniszak uit de afvalwagen die eerder op de dag van de feiten was langsgekomen.

Hij trof bloeduitstortingen en een vervorming van het gelaat aan, met breuken in de schedel en ribben, alsook barsten in de wervels. ‘Al die letsels met bloeduitstortingen erbij zijn duidelijk ontstaan wanneer Fien nog leefde’, zegt hij. ‘Een breuk veroorzaakt bloed errond als er nog een hartslag is.’ Dat sloot ook de hypothese uit als zou het kindje nog geleefd hebben toen het in de vuilniswagen terechtkwam.

Van de Voorde zag vooral de doodsoorzaak in ’plettend, smorend geweld’, wat overeenkomt met de verstikkingsactiviteiten van de moeder met een handdoek en later het met sterke kracht dubbelplooien van het kindje.

Ook de grootmoeder van Fien staat terecht, voor mogelijk mededaderschap. Zij verklaarde nog een piepgeluid gehoord te hebben toen het kindje al in enkele afvalzakken zat. Naar eigen zeggen haalde ze het kind nog uit de zak, om het kortstondig onder te dompelen in water, al spreekt de versie van de moeder daar niet over. ‘Ik kan me voorstellen dat er een denkbeeldig geluid was of iets in de zak dat verschoven is, maar in mijn opinie is het zeer onwaarschijnlijk dat dit nog van de baby afkomstig geweest was’, zegt Van de Voorde.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio