Peter Piot: ‘Gevolgen ebola dramatisch voor West-Afrika’

Foto: BDW

Peter Piot: ‘Gevolgen ebola dramatisch voor West-Afrika’

Print

De ebola-epidemie in West-Afrika zal volgens onze landgenoot Peter Piot zware economische, politieke en sociale gevolgen hebben voor de regio. ‘De effecten op bijvoorbeeld de zorgsystemen zijn dramatisch’, zei de Belgische professor en tropisch expert woensdag in Londen.

Het zijn er al meer dan 5.000. Het aantal eboladoden stijgt nog steeds in West-Afrika en dat zal volgens Piot een blijvend effect hebben op de getroffen landen. Bijvoorbeeld voor het zorgsysteem: onder de eboladoden is veel medisch personeel, zodat de behandeling van andere ziekten niet meer gewaarborgd is.

Een ander pijnpunt is de sterk gestegen prijs van levensmiddelen. ‘Van oktober tot december is het daar oogsttijd’, aldus de microbioloog, die het ebolavirus in 1976 in het toenmalige Zaïre (Congo) ontdekte. De bevoorrading met levensmiddelen wordt in de toekomst een groot probleem in de regio, omdat boeren en handelaars niet normaal kunnen werken. Ook de economisch belangrijke mijnbouw is getroffen.

‘In enkele regio’s groeit nu een hele generatie verweesde kinderen op’, zei Piot. Bovendien worden de landen bedreigd door politieke destabilisering en een verwatering van de vredesprocessen. Aan de ene kant acht de bevolking de politiek medeverantwoordelijk voor de crisis, aan de andere kant beperkt de epidemie de manoeuvreerruimte van de regeringen.

De drie zwaarst getroffen landen zijn Guinee, Liberia en Sierra Leone.

Nu in het nieuws