© Photo News

Kris Peeters: ‘Indexsprong goed voor bijna 60.000 extra jobs’

Aan het eind van deze legislatuur, in 2019, zal het reëel beschikbaar inkomen van de Belgen ondanks de indexsprong slechts met 0,4 procent gedaald zijn. Dat besluit federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) uit nieuwe berekeningen van de Nationale Bank. ‘Tegen dan kunnen er ook zowat 60.000 extra jobs gecreëerd worden, maar dan is sociaal overleg absoluut noodzakelijk’, klinkt het.

jns

Peeters vroeg de Nationale Bank om een studie naar de impact van de indexsprong, de vermindering van de werkgeversbijdragen, de verhoogde aftrek voor beroepskosten en de werkbonus voor lage lonen. Daaruit blijkt dat die het bbp met 1 procent en de export met 0,8 procent zal doen toenemen tegen 2019, aldus de minister.

Ondanks de 2 procent loonverlies door de indexsprong, zal het uiteindelijke loonverlies bovendien een stuk lager liggen. ‘Het reëel beschikbaar inkomen van de Belgen zal tegen 2019 met hooguit 0,4 procent zijn afgenomen’, concludeert Peeters. ‘En dan zijn de positieve effecten van een reeks andere maatregelen nog niet meegerekend, zoals de inspanningen uit de welvaartsenveloppe en andere sociale correcties.’

Meer werkgelegenheid

Daarnaast is er ook de impact op de werkgelegenheid. De Nationale Bank schat die op 59.000 extra jobs: 33.300 via de indexsprong, 19.000 door het verlagen van de werkgeversbijdragen, 5.900 door de beroepskosten en 800 via de werkbonus. ‘Maar dit is een macroeconomisch model. Sociaal overleg is absoluut noodzakelijk om dat ook effectief te kunnen omzetten in reële jobs’, onderstreepte Peeters nog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.