© GvA

Kerstmarkt stunt met grootste kaars van Europa

Mechelen speelt origineel in op het dreigende stroomtekort en organiseert op zaterdag 13 december een black-out kerstmarkt. Op de Grote Markt zal gedurende 19 dagen ook de grootste kaars van Europa branden.

Sven Van Haezendonck

Stroom besparen om een black-out te voorkomen en toch een gezellige kerstmarkt behouden? De stad en Limburgs kaarsenfabrikant Spaas willen op 13 december aantonen dat het kan. Eens de avond valt, worden alle elektrische lichtjes op het plein en aan het stadhuis gedoofd.

Vier meter hoog

Vrijwilligers steken dan meer dan duizend kaarsjes aan. Voor het stadhuis komt de grootste kaars van Europa te staan, vier meter hoog en meer dan twee ton zwaar. “Ze kan 460 uren branden tot op kerstavond. Met deze stunt willen we de black-out eens op een positieve manier belichten”, zegt Wim Dejonge van Spaas kaarsen uit Hamont-Achel.

Burgemeester Bart Somers kan de stunt smaken. “Dit is de kaars op de taart”, zegt hij. Nooit eerder hebben de stad en de handelaars trouwens zoveel geïnvesteerd om de eindejaarsperiode in Mechelen te promoten, alles samen 110.000 euro.

Lees donderdag alles over ‘Mechelen houdt je warm’ in Gazet van Antwerpen – editie Mechelen

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio