© Raymond Lemmens

Voorspel voortaan zelf of dancenummer hit wordt

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben een dataminingmodel ontwikkeld dat potentiële dancehits herkent. Dat meldt de universiteit woensdag in een persbericht. Aan de hand van nieuwe technieken stelden ze een voorspellingsmodel op dat met grote nauwkeurigheid de kans berekent dat een nummer de top 10 van de dancecharts haalt.

Belga

Onderzoekers Dorien Herremans, prof. Kenneth Sörensen en prof. David Martens van het Departement Engineering Management (Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen) legden een database aan van dancehits uit de periode 1985 tot 2013, met voor elke hit een aantal muzikale basiskenmerken zoals timbre en aantal beats per minuut (bpm).

Ze brachten ook meer geavanceerde kenmerken in kaart, bijvoorbeeld de evolutie van het aantal bpm doorheen het nummer. “Tijdens het analyseren van de vele dancehits merkten we meteen enkele duidelijke trends, zoals de toenemende loudness, de helderheid en het tempo van dancehits doorheen de tijd.”

Ze scanden daarop de database en gingen op zoek naar gemeenschappelijke kenmerken. “Aan de hand van datamining technieken stelden we een voorspellingsmodel op dat met grote nauwkeurigheid de kans berekent dat een nummer de top 10 van de dancecharts haalt, versus de kans dat het in de top 30-40 strandt.” Het ontwikkelde model herkende in een testset maar liefst 83 pct van de nummers correct als hit.

“In onze gratis online applicatie kan een gebruiker zelf een mp3 opladen en onmiddellijk zien of zijn/haar zelfgemaakt dancenummer kans maakt op een notering in de top 10”.

Wie zelf het hitpotentieel van een dancenummer wil checken kan dat op http://antor.uantwerpen.be/dance .