Esbac stelt fotoboek samen voor jubileum

Oudspelers (vlnr.) Werner Schrauwen, Walter Hontelé, Robert Errijgers, Maurice Van Hees en Jan de Goeij waren ook aanwezig op de reünie. Foto: Margo Tilborghs

Essense basketbalclub blaast vijftig kaarsjes uit

Esbac stelt fotoboek samen voor jubileum

Print
Essen - Basketbalclub Esbac is een van de toonaangevende clubs uit de regio. De club heeft een sterke roots. Mede dankzij een sterk bestuur, de trekkers van toen en nu zorgt Esbac er voor dat de club al vijftig jaar goed functioneert.

Om hun jubileum te vieren organiseerde de Essense basketbalclub (Esbac) een reünie. Iedereen die ook maar iets met de club te maken had, was welkom. Tijdens de samenkomst kon je een tentoonstelling bezoeken over 50 jaar Esbac met recente foto’s en beelden uit de oude doos.

“Je ziet hier naast fotomateriaal ook bekers of trofeeën, aandenkens, krantenartikelen en oude basketbalkledij”, zegt Jan Konings. “Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan werd er een fotoboek samengesteld door Sven Hontelé. Het boek kan besteld worden bij de leden.”

“De club werd in 1964 opgericht door Hugo Brits, destijds speler bij Niel en in de nationale ploeg”, zegt voorzitter Peter Willeme. “In 1965 telde de club zes leden. Vijf spelers en Hugo zelf. In 1975 werd de kaap van honderd leden gehaald en was Esbac de eerste vereniging van Essen die naar Essen in Duitsland ging spelen, toen een grote gebeurtenis. Die basketbalwedstrijd hebben ze gewonnen. Vandaag hebben we 165 leden, van kleuters tot senioren."

Ondervoorzitter Jan Konings (58) is al 48 lid van Esbac. “Als negenjarig heb nog basketbal gespeeld op het pleintje in de Hofstraat. Altijd buiten. We waren toch wel weerbaarder dan de jeugd van nu. Tijdens de rust kregen we een vierde van een appelsientje om een beetje op krachten te komen. Wanneer het heel koud was, kregen we warme thee. Nu geef ik zelf training. Die gaan door in de nieuwe sporthal in sportpark Hemelrijk.”

De grootste basketbalspeler van de club is Kim Vogels (27) met zijn 2,17 meter is hij een graag gezien coach in de club. “Met het project ‘Basket is keinijg’ wil de basketbalbond lagere schoolkinderen warm maken voor onze sport. Ik ga naar scholen om initiatielessen te geven. En ik geef het toe, met mijn lengte maak ik best wel indruk om die kleintjes. De kleuters zijn onze allerjongste basketballertjes.  Zij krijgen, in het kader van een basketbalsfeer, bewegingsleer. Zelf geef ik les aan het 1ste, 2de, 5de en 6de leerjaar. Iedereen is welkom om een keer langskomen en te proeven van deze sport.”

Info: www.esbac.be

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio