Past u deze zes verluchtingstips al toe?

Foto: sijmen hendriks

Fit & Gezond

Past u deze zes verluchtingstips al toe?

Print

Ventileer en verlucht 24 op 24 uur om een gezond binnenklimaat in huis te krijgen, ook in de winter. Dat is de boodschap van de eerste Vlaamse actieweek Gezond binnen, met als slogan 'Woon gezond, geef lucht aan je huis'.

'Liefst 85 pct van onze tijd brengen we binnen door, waarvan het grootste deel in de eigen woning', zegt Sofie Vandenbroeck, medisch milieukundige van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid. De belangrijkste vervuilende stoffen binnen zijn onder meer tabaksrook, vocht en schimmel, vluchtige organische stoffen of radon. Die veroorzaken allerlei gezondheidsrisico’s, zoals astma en allergie, hart- en vaatziekten en het sick building syndroom. Vooral kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en zieken vormen een extra risicogroep.

De oplossing is nochtans eenvoudig: ventileer 24 op 24 uur, best via een gecontroleerd ventilatiesysteem of ventilatieroosters, én verlucht aanvullend bij activiteiten waar vocht vrijkoment, zoals koken, poetsen, douchen, klussen of was drogen.

Zes tips

De actie geeft alvast deze zes tips mee:

1. Ventileer 24 uur op 24

2. Rook niet binnen

3. Gebruik en onderhoud de ventilatieopeningen in huis, sluit ze niet af

4. Om vochtproblemen te voorkomen: verlucht extra (zet je ramen open) tijdens en na het douchen, poetsen, … en zorg voor een temperatuur van minstens 15°C.

5. Verlucht je woning extra tijdens en na het klussen of wanneer je nieuwe materialen of meubels hebt geplaatst

6. Zet de verwarming lager of schakel ze uit tijdens het verluchten

Meert tips op www.gezondbinnenmilieu.be

NIET TE MISSEN