In sterrenrestaurant eten was nooit zo goedkoop

Het hoofdgerecht uit het lunchmenu bij Publiek: kabeljauwvlokken, knolselder en aardappel, witbier Blanche de Namur Foto: fvv

Food

In sterrenrestaurant eten was nooit zo goedkoop

Print

De nieuwe lichting sterrenrestaurants waarbij de aanpak gerust wat eenvoudiger mag zijn, zorgt er ook voor dat bij een ster gaan eten nooit zo goedkoop was. Bij meerdere zaken krijgt u voor minder dan dertig euro al een lunchmenu voorgeschoteld (evenwel zonder dranken).

De bekendmaking van de Michelingids 2015 mag dan wel voor weinig verrassingen hebben gezorgd (er kwamen geen nieuwe tweesterren- noch driesterrenrestaurants bij), de nieuwkomers die hun eerste ster hebben ontvangen, zorgen er wel voor dat het nog nooit zo goedkoop was om bij een ster te gaan eten.

‘Veel van die zaken mikken op een breed en jong publiek’, luidt de verklaring van Werner Loens, hoofdredacteur van Michelin. Trendsetter is het Aziatische restaurant Kamo in Elsene, dat in 2010 werd bekroond met een ster, en tot op vandaag de goedkoopste Michelinzaak van ons land blijft, met een menu ’s middags van amper twintig euro (exclusief dranken).

De goedkoopste sterrenlocatie in Vlaanderen is nieuwkomer Publiek in Gent, het restaurant van Flemish Foodie Olly Ceulenaere dat pas negen maanden geleden de deuren opende. Daar bent u voor een lunchmenu exclusief dranken 25 euro kwijt. En daar zal met een ster ook niet meteen verandering in komen. ‘We willen heel toegankelijk blijven en we hopen dat onze klanten van de voorbije negen maanden blijven komen’, aldus Ceulenaere.

Maar er zijn nog meer sterrenrestaurants die ’s middags onder de dertig euro blijven voor een volledig menu zonder dranken:

  • Le Monde est Petit, Etterbeek: 22 euro (zonder dessert)
  • Aux Petits Oignons, Geldenaken: 25 euro
  • Philippe Meyers, Eigenbrakel: 25 euro
  • Le Pigeon Noir, Ukkel: 25 euro
  • Les Pieds dans le Plat, Hotton: 25 euro
  • L’épicerie du Cirque, Antwerpen: 27,5 euro
NIET TE MISSEN