© EPA

Risico op stroomtekort deze winter is reëel

In september werd 2.076 GWh aan elektriciteit netto ingevoerd, een recordniveau. Dat blijkt uit cijfers van Synergrid, de federatie van netbeheerders van elektriciteit en aardgas. Een derde (32,9 procent) van het Belgisch stroomverbruik kwam in september uit het buitenland.

Het recordniveau is het gevolg van de onbeschikbaarheid van de kernreactoren Doel 3 en 4 en Tihange 2.

Concreet bedroeg het netto-invoersaldo (invoer min uitvoer) in september 2.076 GWh. Omgerekend betekent dit dat 2.883 MW vermogen per uur werd ingevoerd. Daarmee werd in september 82 procent van de 3.500 MW totale invoercapaciteit van ons land benut. “Deze cijfers tonen aan dat het risico op stroomtekorten deze winter reëel is”, aldus Isabelle Borremans van Synergrid.

Het totale stroomverbruik in België bedroeg in september 6.319 GWh, ongeveer even veel als vorig jaar. Het verbruik van de grote industriële klanten steeg 1,1 procent. Het verbruik van de gezinnen en kmo's bleef op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Het aardgasverbruik steeg in september 6,2 pct. Die stijging is het gevolg van het meerverbruik (+47,3 pct) voor de opwekking van stroom in de gascentrales als gevolg van de onbeschikbaarheid van de drie reactoren. Bij de grote industriële klanten was er in september een daling met 7,6 pct tegenover vorig jaar, bij de gezinnen en kmo's bedroeg die daling 12,9 pct.