Akkoord over vrouwenquotum in Duitse bedrijven

Minister voor Familie- en Vrouwenzaken Manuela Schwesig. Foto: AFP

Akkoord over vrouwenquotum in Duitse bedrijven

Print

De Duitse regeringscoalitie is het eens geworden over de invoering van een vrouwenquotum voor topposities bij beursgenoteerde bedrijven. CDU en SPD bereikten dinsdagavond een akkoord.

Vanaf 2016 moet 30 procent van de stoelen bezet worden door vrouwen, anders blijven ze leeg. Op 11 december moet het kabinet het besluit formeel nog bekrachtigen, stellen Duitse media op woensdag.

Het akkoord is na lange strijd tot stand gekomen, waarbij de sociaaldemocratische SPD als winnaar uit de bus lijkt te zijn gekomen. Minister voor Familie- en Vrouwenzaken Manuela Schwesig en minister van Justitie Heiko Maas (beiden SPD) hebben hun lang gekoesterde wapens gekregen om het quotum ook echt af te kunnen dwingen. De CDU van bondskanselier Angela Merkel deed meer water bij de wijn. Uitzonderingsposities voor bepaalde branches komen er niet.

Macht, invloed en geld voor vrouwen

SPD en CDU lagen bij dit dossier op ramkoers. Schwesig hield onverminderd vast aan het wetsvoorstel dat ze met Maas had opgesteld, het vijfde wetsontwerp dat al was opgesteld. ‘Het quotum komt er. Iedereen die het besluit in de weg staat schaadt de economie’, zei de minister afgelopen weekeinde in een interview. ‘De weerstand tegen het vrouwenquotum is zo groot omdat het hier om macht, invloed en geld voor vrouwen gaat. De mannen die nu alleen topposities in handen hebben willen daar niets van afstaan.’

Die opmerkingen gingen er bij de fractievoorzitter van de CDU in de Bondsdag, Volker Kauder, weer niet in. ‘Mevrouw de Familieminister moet niet zo huilerig doen. Ze krijgt haar vrouwenquotum maar wel op de manier zoals in het regeerakkoord is afgesproken en niets meer’, aldus de politicus. Zijn uitlatingen wekten weer wrevel bij SPD-leider Sigmar Gabriel. Bondskanselier Merkel wist uiteindelijk de plooien glad te strijken.

.

Nu in het nieuws