© Joris Herregods

Buurt gaat Fierensblok kraken als protest tegen verkommering

Bewoners en winkeliers kraken binnenkort uit protest het Fierensgebouw in de Nationalestraat. Deze sociale woningblok staat al geruime tijd te verkommeren.

SVW

Het complex van de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven bestaat uit meerdere gebouwen en is ontworpen door architect Gustaaf Fierens in 1939. Het is een van de laatste bouwwerken uit het interbellum en daarom volgens de erfgoeddiensten waardevol. Het gebouw was dringend toe aan renovatie, maar dat bleek onbetaalbaar voor Woonhaven.

Het plan van het vorige stadsbestuur om alles af te breken en een nieuw complex te bouwen, botste op protest vanuit de erfgoeddiensten. De huurders kregen zeven jaar geleden te horen dat ze moesten verhuizen. De laatste bewoner vertrok ongeveer een jaar geleden.

Ondertussen staat het gebouw te verkommeren. “Terwijl er 194 appartementen leeg staan, snakt de wijk Sint-Andries naar betaalbare woningen”, zegt Nico Volckeryck, voorzitter van de Stuurgroep Sint- Andries. “Ook de rijkswachtkazerne staat nog steeds leeg. Daar waren eveneens woningen gepland. Ondertussen schieten de woningprijzen hier de hoogte in. Om dit aan te klagen, gaan we het gebouw symbolisch kraken.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Stad.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio