Procesdag ten einde, Belkacem maakt amok

Ozana Rodrigues Viana, de moeder van Brian De Mulder Foto: BELGA

Procesdag ten einde, Belkacem maakt amok

Print

Op het antiterrorismeproces kwamen de advocaten van de verdediging voor een laatste keer aan het woord. Toen de zitting kort na de middag ten einde liep, maakte hoofdverdachte Fouad Belkacem even amok. Hij klaagde over een te ruwe behandeling door de begeleidende agenten. ‘Doe normaal tegen mij’, riep hij uit.

Na de zitting werd hoofdverdachte Fouad Belkacem door enkele agenten weggeleid. Achter de schermen schreeuwde hij het uit. Hij klaagde over de te brutale aanpak door de agenten die hem opnieuw boeiden. ‘Doe normaal tegen mij’.

Emotioneel relaas

De advocaten van de beklaagden kwamen één voor één aan het woord. De advocaat van Ozana Rodrigues Viana, de moeder van Brian De Mulder die zich burgerlijke partij stelde, trok de emotionele kaart. Ze benadrukt het emotionele leed van haar cliënte. ‘Haar zoon was gek op voetbal. Toen hij te horen kreeg dat hij niet meer mocht spelen voor Beerschot viel hij in een diep gat. Hij kwam in contact met de broers Amrani en begon te radicaliseren.’ De Mulder kwam daarna in aanraking met drugs en werd aangehouden. ‘Brian zat drie dagen in de cel samen met Belkacem. Zijn moeder zag hem snel veranderen en in een laatste poging om hem te beschermen, verhuisde ze naar Limburg.’ Maar Brian trok toch naar Syrië. ‘Mijn cliënte heeft zwaar geleden. Ze is dakloos en helemaal alleen. Zonder Sharia4Belgium was dit nooit gebeurd.’

Slachtoffer

Advocaat Kris Luyckx, de raadsman van Jejoen Bontinck benadrukt de slachtofferrol van zijn cliënt. ‘Jejoen was maar heel even lid van Sharia4Belgium. Voor het grootste deel van de tijd was hij zelf slachtoffer. Maar meester Abderrahim Lahlali, advocaat van Houssein Elouassaki (22) stelt zich vragen bij het dossier dat grotendeels opgemaakt is rond de verklaringen van Jejoen Bontinck. ‘Het orakel-Bontinck heeft altijd tegenstrijdige verklaringen afgelegd.’ Meester Damen treedt hem daarin bij.

Criminele organisatie

Eerder probeerde de advocaat van Elias Taketloune (24), de jongeman die vijf maanden in Syrië verbleef, zijn cliënt vrij te pleiten. ‘Sharia4Belgium is eerder een criminele organisatie dan een terroristische organisatie’, zegt advocaat Jorgen Van Laer. ‘Mijn cliënt nam deel aan enkele kleine criminele misdrijven die gelinkt zijn aan de organisatie maar niets te maken hebben met terrorisme. Het was zeker niet de bedoeling om de maatschappij te ontwrichten.’ Verder trekt de advocaat stevig van leer tegen het Openbaar Ministerie (OM). ‘De bewijsvoering van het Openbaar Ministerie is onvolledig. Ze baseren zich op internationale rapporten die elkaar tegenspreken, aangevuld met vermoedens. Ze zijn niet eens in Syrië geweest om mensen te ondervragen.’ Het Openbaar Ministerie vraagt tien jaar cel voor Taketloune.

Nog in Syrië

45 beklaagden staan terecht voor terreurdaden en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Slechts negen beklaagden zijn aanwezig op het proces. De anderen zijn nog altijd in Syrië of zijn overleden. Na de pleidooien gaat de rechtbank in beraad. Eind december volgt de uitspraak.

MEEST RECENT