Tweede nacht van protest in New York

Foto: AFP

Tweede nacht van protest in New York

Print

Voor de tweede avond op rij is er dinsdag geprotesteerd in New York tegen de beslissing om een blanke politieagent die een zwarte tiener dood heeft geschoten niet te vervolgen. De politie voerde opnieuw arrestaties uit.

Honderden betogers kwamen op straat in de grootste stad van de Verenigde Staten. Er waren verschillende betogingen om te protesteren tegen de beslissing van de ‘grand jury’, een onderzoeksjury, om politieagent Darren Wilson niet te vervolgen. De agent, die intussen op televisie verklaart dat hij een zuiver geweten heeft, schoot op 9 augustus de zwarte tiener Mike Brown dood.

De spanning was te snijden tijdens de betogingen in New York, maar er was geen geweld. De politie arresteerde niettemin twee leiders van een betoging omdat ze het verkeer blokkeerden in de buurt van Times Square en van de Lincoln Tunnel, die Manhattan met New Jersey verbindt. Een andere groep betogers verzamelde op Union Square, in het zuiden van Manhattan, voor een optocht door de stad.

‘Verschillende personen werden opgepakt’, zei een woordvoerder van de politie van New York, zonder meer details te geven. ‘We hebben geen exact cijfer.’

Maandag pakte de politie twee personen op in New York voor agressie tegen de ordediensten. Een ervan had politiebaas Bill Bratton besmeurd met rode verf.

Volgens tv-zender CNN zijn er in 37 staten manifestaties om gerechtigheid te eisen voor Mike Brown.

Nu in het nieuws