Drie keer meer Nationale Gardisten in Ferguson

Print

Het aantal militairen van de Nationale Garde in Ferguson, waar rassenrellen aan de gang zijn, wordt verdriedubbeld. Ook zullen ze een grotere rol spelen. Dat zei de gouverneur van Missouri, Jay Nixon, dinsdag.

‘Er zullen in totaal 2.200 militairen van de Nationale Regio in de regio zijn. Levens en eigendommen moeten beschermd worden. De gemeenschap heeft recht op vrede’, zei de gouverneur tijdens een persconferentie. Een dag eerder had een volksjury beslist om de blanke politieagent die op 9 augustus een zwarte tiener neerschoot niet te vervolgen.

‘De Nationale Garde krijgt versterking in Ferguson, zodat ze klaar zijn om snel in te grijpen bij geweld’, zei de gouverneur. De militairen zullen postvatten op enkele strategische plaatsen, waaronder het politiekantoor van de stad, een buitenwijk van Saint Louis met ongeveer 21.000 inwoners.

De avond voordien, en in de nacht van maandag op dinsdag waren er 700 Nationale Gardisten in Ferguson. Zij konden niet verhinderen dat winkels in brand werden gestoken en dat gebouwen werden geplunderd.

Nog twee onderzoeken op nationaal niveau

Het juridische steekspel na de dodelijke schietpartij is nog niet voorbij. VS-minister van Justitie Eric Holder zegt dinsdag (plaatselijke tijd) dat twee lopende onderzoeken op nationaal niveau voortgezet worden. Zij moeten binnenkort afgerond worden.

Het ene onderzoek gaat over de dood van de zwarte tiener Mike Brown, die neergeschoten werd door een blanke politieagent in augustus. Het tweede onderzoek gaat over de reactie van de politie op de rellen die kort daarna zijn uitgebroken.

MEEST RECENT