© Joris Herregods

Uitbater knoeit met dieselpomp

De voormalige uitbater van pompstation Totop op de Mechelsesteenweg in Rumst riskeert drie maanden cel en een fikse boete. In 2010 lekte uit een tank 15.000 liter diesel.

JBS

De bewoners van de wijk Lazernij in Rumst overstelpten de brandweer van Boom eind juni 2010 met telefoontjes. Ze klaagden over een penetrante geur in de wijk. Pas op 6 juli kwam er duidelijkheid. Uit een brandstoftank van pompstation Totop, dat sinds mei in handen was van Pomp van het Volk, was 15.000 liter diesel verdwenen.De diesel lekte in de riolering en verspreidde zich zo in de grachten van de wijk. De omvang van de vervuiling was enorm.

Onderzoek wees uit dat er iets grondig was misgelopen bij het vullen van de ondergrondse dieseltank van het pompstation. Uitbater Rashid Y. had de vulmond naar de tank onderbroken, omdat de leidingen aan het roesten waren. Wanneer de vulmond was goedgekeurd, werd deze niet opnieuw aangekoppeld. De dieselleverancier, die eerder rechtstreeks in het mangat had gelost (wat verboden is), had zogezegd niks in de gaten.

Ruim vier jaar na de catastrofe moeten het intussen failliete Totop, toenmalige zaakvoerder Rashid Y., Pomp voor het Volk én de dieselleverancier zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden. Hij riskeert drie maanden effectieve celstraf en 11.000 euro boete.

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Zuid.

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio