Minstens 95 doden bij Syrische luchtaanvallen op ISIS-bastion

Foto: AFP

Minstens 95 doden bij Syrische luchtaanvallen op ISIS-bastion

Print
Bij luchtaanvallen van het Syrische regime op de door ISIS gecontroleerde stad al-Raqqa zijn minstens 95 mensen om het leven gekomen en 120 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers bevonden zich ook kinderen. Dat meldde de vanuit Londen opererende anti-Assadsite SOHR (Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten) dinsdag. De nieuwszender al-Arabiyah sprak zelfs van 170 doden, onder wie veel burgers.

Syrische gevechtsvliegtuigen hadden dinsdag minstens tien raids uitgevoerd op al-Raqqa in het noordoosten van het land. Volgens de SOHR bombardeerde de luchtmacht een industriezone, een markt en een moskee. 

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallim had woensdag in Sotsji een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, aldus het Kremlin. Al-Muallim verblijft voor een tweedaags bezoek in Rusland. Moskou wil volgens mediaberichten de vredesgesprekken tussen regime en oppositie nieuw leven inblazen. Die waren in de lente op niets uitgedraaid. 
In Noord-Irak sloegen Koerdische Peshmerga-strijders een aanval af van IS op de strategisch belangrijke Mosoelstuwdam en de plaats Zumar. Daarbij kregen ze luchtsteun van de door de VS geleide coalitie. Dat verklaarde een Koerdische functionaris. Minstens 30 extremisten zouden omgekomen zijn. De stuwdam van Mosoel is de grootste van het land. De IS-jihadisten hadden die begin augustus veroverd, maar moesten hem twee weken later al terug uit handen geven aan de Peshmerga's. 

In het IS-bolwerk Mosoel bliezen de extremisten een nonnenklooster op. Het vrouwenklooster al-Nasir werd al begin deze week met de grond gelijkgemaakt, zei een priester van de Chaldeeuws-katholieke kerk woensdag.

MEEST RECENT