Briers gaat bemiddelen in Denderleeuw

Foto: BELGA

Briers gaat bemiddelen in Denderleeuw

Print

Viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA), ook bevoegd voor Bestuurszaken, gaf dinsdag de opdracht aan Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers om te bemiddelen in het bestuursconflict in Denderleeuw. Dat bevestigt haar kabinet.

De gemeenteraad in Denderleeuw stelde op 3 november de onbestuurbaarheid vast. Het voorstel van oppositiepartij sp.a-Open werd daarbij gesteund door coalitiepartner CD&V. Dat betekende een breuk in de coalitie tussen N-VA, CD&V en Open Vld Plus. Aan de oorzaak lag een opeenstapeling van conflicten over lokale dossiers, de moeilijke verhouding tussen N-VA burgemeester Jan De Dier en eerste schepen Jan De Nul (CD&V) en het oprakelen van een fraude-onderzoek over de aanbesteding van zonnepanelen uit de vorige legislatuur.

Dindag gaf Vlaams minister Homans de opdracht aan gouverneur Briers om te bemiddelen in het conflict. 'De bemiddelingsopdracht gaat enkel over de huidige coalitie', verduidelijkt haar kabinet. 'Pas als de gouverneur geen verhoopte oplossing ziet en dat rapporteert aan de minister, kan zij opdracht geven aan de gemeenteraad om een procedure op te starten om een nieuwe coalitie te vormen.' Gouverneur Briers kreeg van de minister geen termijn opgelegd.

MEEST RECENT