© AFP

'Wrak MH17 gaat over de weg naar Nederland'

De geborgen wrakstukken van de MH17 worden over de weg van Charkov in Oekraïne naar Nederland vervoerd. Dat meldt het persagentschap Interfax Oekraïne op basis van een verklaring van gouverneur Ihor Baluta in Charkov.

kidr

Volgens de gouverneur gaan Nederlandse transportexperts het vervoer van de brokstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines naar Nederland voorbereiden. 'We hebben besloten om af te zien van het vervoer per trein', aldus de gouverneur tegen Interfax.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die het onderzoek naar de toedracht leidt, zegt het vervoer over de weg echter nog niet te kunnen bevestigen. 'Nu de wrakstukken in Charkov zijn, wordt bekeken op welke wijze ze binnen de beschikbare mogelijkheden het beste naar Nederland vervoerd kunnen worden', aldus een woordvoerder.

Volgens hem is nu duidelijk om welke hoeveelheid het gaat en in welke afmetingen. Daarop kan vervolgens het transport van de wrakstukken worden afgestemd. De OVV zegt daar tot nu toe nog geen uitspraken over te hebben gedaan omdat die voorbereidingen nog niet zijn afgerond. Hij noemt het bergen en daarna transporteren naar Nederland 'een complexe logistieke operatie onder uitzonderlijke omstandigheden'.

Nu in het nieuws