‘Belgisch mijnbouwbedrijf betrokken bij vernietiging woningen van Congolese mijnwerkers’

Print

Een dochteronderneming van het Belgische mijnbouwbedrijf Forrest Group International heeft in 2009 actief meegewerkt aan de illegale vernietiging van honderden woningen van kleinschalige mijnwerkers in Kawama, in de Congolese provincie Katanga. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International maandag in een nieuw rapport.

De feiten deden zich voor aan de Luiswishi-mijn in Kawama. Volgens Amnesty International werden de vernielingen uitgevoerd door de politie. Haar doel: lokale kleinschalige mijnwerkers verdrijven die kobalt en koper uit de mijn zouden hebben gestolen. Het werk werd uitgevoerd door de Entreprise Général Malta Forrest (EGMF), een dochteronderneming van het niet onomstreden Belgische mijnbouwbedrijf Forrest Group. Aan het stuur zaten chauffeurs van ook EGMF.

De feiten zijn heel duidelijk te zien op videobeelden waarop de mensenrechtenorganisatie de hand kon leggen. Ze dateren van 24 november 2009, en vrij duidelijk wordt in beeld gebracht hoe permanente woningen van baksteen vernield worden en hoe gewapende politieagenten de inwoners, onder wie kinderen, uit hun huis zetten. ‘Een aantal mensen verloor zowel hun broodwinning als hun huis’, zegt Audrey Gaughran, directeur Global Issues van de mensenrechtenorganisatie.

Volgens Gaughran heeft Forrest Group jarenlang ontkend dat er in Kawama gedwongen uithuiszettingen hebben plaatsgevonden. ‘Maar nu is er overweldigend en onweerlegbaar bewijs van het tegendeel’, klinkt het. Amnesty International beschikt immers ook nog over satellietbeelden die zwart op wit aantonen dat tussen 31 mei 2009 en 15 mei 2010 in totaal 387 gebouwen gesloopt werden.

Zakken van ondernemingen vullen

Toch maken de Congolese autoriteiten van het gebeuren nog steeds een doofpotoperatie, stelt de mensenrechtenorganisatie. Ze klaagt aan dat de Congolese staat niemand ter verantwoording riep voor de gedwongen uithuiszettingen, en ook niet naar een schadevergoeding voor de slachtoffers streefde.

Het is overigens niet de eerste keer dat de Forrest Group in opspraak komt. Het bedrijf is eigendom van de Belgisch-Congolese zakenman George Forrest. Hij maakte zijn fortuin vooral met mijnbouwactiviteiten in Congo, en die activiteiten waren niet altijd onomstreden. Vooral een rapport van de Verenigde Naties uit 2002 deed zijn reputatie geen goed. De Forrest Group werd daarin genoemd als een van de bedrijven die gesanctioneerd zouden moeten worden wegens hun rol in Congo. De VN stelden vast dat de mijnbouwactiviteiten nauwelijks ten goede kwamen aan de Congolese samenleving, en vooral de zakken van de ondernemingen in kwestie vulden. Desondanks ontkent de Forrest Group zelf verantwoordelijk te zijn voor de gebeurtenissen in Kawama. Volgens het mijnbouwbedrijf zijn die ‘enkel te wijten aan het optreden van de politie’.

Nu in het nieuws