Start academiejaar al op 1 september?

Print
De universiteiten denken na over een hele nieuwe indeling van het academiejaar. Beginnen op 1 september, examens voor de kerst- en zomervakantie en meteen na de eerste zit, de examens voor tweede zit en dus niet meer in augustus of september. De universiteiten moeten tegen half januari beslissen of ze die regeling zien zitten.

Het voorstel is om het eerste semester vroeger te laten starten, vanaf 1 september. De studenten zouden dan drie maanden les krijgen, met een eerste examenperiode in december. Wie gebuisd is, krijgt een paar weken later in januari al meteen een herkansing. Op die manier moet niemand terugkomen voor een herexamen in de zomervakantie.

De studenten zien het nog niet meteen zitten, omdat ze vrezen dat ze niet veel zin meer hebben in studeren als ze al een paar weken blok gehad hebben in december. Liever een adempauze dan, en de leerstof van de gebuisde vakken even wegleggen tot in augustus. 

Maar volgens professoren is dat net het nadeel van het huidige systeem. In augustus zit de leerstof van het eerste semester al heel ver weg. Bovendien zit er tussen het falen in januari en de tweede zit in de zomervakantie een periode vol vakken met leerstof die vaak verder door gaat op het vak waar de student voor gebuisd was. 

Er zal nu een rondvraag gebeuren of studenten en professoren openstaan voor het voorstel. 

 

Nu in het nieuws