De Wever: “Staking is al bij al goed meegevallen”

Foto: Wim Hendrix

De Wever: “Staking is al bij al goed meegevallen”

Print
Antwerpen -

Ondanks zijn vrees dat de acties zouden ontaarden in rellen, is alles in zijn stad “al bij al nog goed meegevallen”. Dat zei Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) maandagavond over het verloop van de eerste provinciale stakingsdag. De vakbonden hebben “heel erg hun best gedaan” om hun mensen in toom te houden, vindt hij.

De Wever was ongerust over de mogelijke gevolgen van de acties maandag, mede door de geruchten als zouden staalarbeiders uit Luik en Charleroi en een harde kern Feyenoord-supporters de stakers in Antwerpen komen vergezellen. Onder meer daardoor nam hij alle mogelijke maatregelen om de staking niet opnieuw te laten ontaarden in rellen, zoals gebeurde bij de nationale betoging in Brussel op 6 november. Honderden extra agenten werden opgetrommeld, en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaf uitzonderlijk de toestemming om de hondenbrigade in te zetten.

“Na de vele dreigementen moesten we ons voorbereiden op waarop we voorbereid moesten zijn”, zo reageerde De Wever maandagavond in ’t Schoon Verdiep. “Maar veel inzet hebben we niet nodig gehad. De vakbonden hebben heel erg hun best gedaan om hun mensen in toom te houden”, vindt hij.

De Antwerpse burgemeester wil nu wel dat er snel een einde komt aan de stakingsacties. “Ik hoop dat we gauw opnieuw kunnen aanknopen bij een klimaat van normale sociale acties”, zei hij.

In het Antwerpse stadhuis heeft 22 procent van het personeel gestaakt. Over heel Antwerpen heeft De Wever nog geen cijfers. “De balans van het privé-leven moet ik nog krijgen, maar ik heb wel de indruk dat de grote meerderheid van de mensen beseft dat de tering naar de nering gezet moet worden.”