'Nepbont is nog schadelijker dan echt bont'

Foto: Shutterstock

Mode

'Nepbont is nog schadelijker dan echt bont'

Print
Nadat ontwerpers zoals Stella McCartney, Michael Kors en Alexander McQueen dit seizoen de catwalk vulden met creaties van nepbont, volgen nu ook de grote modeketens deze trend. Echt bont strookt immers niet met de ethische opvattingen en dus lijkt nepbont een goed modebewust alternatief. Nu beweert de bontindustrie echter dat nepbont nog veel minder ethisch zou zijn dan echt bont.

Volgens Mike Moser, hoofd van de British Fur Trade Association (BFTA), is nepbont gemaakt van niet-hernieuwbare petroleum-gebaseerde producten, zoals nylon, acryl en polyester, en is het dus veel schadelijker voor het milieu. Er zou bij deze industriële processen drie keer zoveel niet-hernieuwbare energie verbruikt worden dan bij echt bont. ‘Kleding van nepbont wordt vaak al na één seizoen weggesmeten. Het belandt dan op de stortplaats, maar het duurt wel duizend jaar vooraleer deze spullen ontbonden zijn. Echt bont daarentegen biodegradeert binnen zes maanden tot een jaar en kan zelfs gecomposteerd worden in de tuin’, zegt Moser.

Bont versus nepbont

Ook het wassen van nepbont zou het milieu kunnen schaden. Een kledingstuk van nepbont zou in de wasmachine een gemiddelde van 1900 kleine stukjes plastiek vrijgeven, die daarna terecht komen in rivieren, meren en de zee. Daarnaast wijst de bontindustrie ook op de onethische werkpraktijken van verschillende producenten van nepbont. De International Fur Trade Federation beweert dat de productie van nepbont schade kan berokkenen aan de gezondheid van de werknemers, omdat er tijdens de productie gevaarlijke bestanddelen vrijkomen.

Dierenrechtenorganisatie Peta is echter niet overtuigd door de argumenten van de bontindustrie. ‘Bont is alleen maar natuurlijk wanneer het op het dier zit dat ermee geboren is’, zegt directrice Mimi Bekhechi. ‘Recente studies hebben aangetoond dat de impact van de productie van een nertsjas op de klimaatverandering drie tot tien keer groter is dan de impact van een jas van nepbont.’

‘Een vaste stellinginname is niet mogelijk’

Candice Nuyttens van de Belgische ecologische concept-store Today Is A Good Day zegt dat het moeilijk is om in dit geval een algemene vergelijking te maken. Elk productieproces heeft zijn voor- en nadelen en alles hangt af van hoe men te werk gaat. De goedkope nepbont die op grote schaal wordt geproduceerd kan effectief zeer schadelijk zijn voor het milieu. ‘De nepbont waar men het over heeft, belandt inderdaad na een jaar al op het vuilnisbelt, waardoor het milieu zwaar wordt belast. Er bestaat echter ook nepbont die op een duurzame manier wordt gemaakt, waardoor het jaren meegaat en dus milieuvriendelijker is’, zegt ze. De nepbont uit hun winkel bijvoorbeeld heeft een voering die gemaakt is uit gerecycleerde petflessen. ‘Bovendien ontwikkelt de kennis en de techniek zich zodanig dat er in de toekomst zeker en vast nepbont zal komen die perfect composteerbaar is en geen plastiek resten achterlaat.’

‘Je zou kunnen zeggen dat pure bont oké is als het je hele leven meegaat, want dan is het duurzaam. Maar dan is er uiteraard ook de kwestie van dierenleed en slachtafval. Als het productieproces niet op een correcte manier gebeurt, kan ook de echte bontproductie nefast zijn voor het milieu. Het is moeilijk de twee te vergelijken en een stelling in te nemen, omdat er zoveel factoren bij komen kijken’, besluit Nuyttens.

 

NIET TE MISSEN