BOEK: Pieter Aspe - Zonder voorschrift

Foto: rr

BOEK: Pieter Aspe - Zonder voorschrift

Print
John Bold, een notoire liefhebber van vrouwelijk schoon, houdt er nog enkele andere hobby’s op na: chantage, afpersing, ontvoering en moord. Tenminste, zolang zijn opdrachtgevers hem maar goed betalen en hem voor de rest met rust laten.

Dit keer is hij ingehuurd door een schimmige operatie die de belangen van de grootindustrie in geneesmiddelen behartigt. Een miljardenbusiness die, indien nodig, over lijken durft te gaan. Een vreemde homejacking, die overduidelijk de signatuur van Bold draagt, leidt speurders Van In en Versavel naar Het Madeliefje, een bordeel waar niet op een briefje van honderd euro meer of minder wordt gekeken. Het is daar dat Van In met een geheimzinnige, dodelijke bacterie wordt besmet. En dat juist wanneer Versavel eindelijk de liefde van zijn leven lijkt te hebben gevonden en niets liever zou willen dat ongestoord met zijn jongste verovering een luxueus liefdesnest op te zoeken. Het enige probleem: de man is kroongetuige in deze onverkwikkelijke zaak en lijkt als enige toegang te kunnen verschaffen tot het middel dat Van In weer onder de levenden moet brengen.

Zonder voorschrift  lijdt, net zoals zowat alle Aspes van de voorbije jaren, onder een gebrekkig, incoherent plot dat alle kanten uitspringt, zonder ook maar ergens echt spannend te worden. Aspes hoofdpersonages gedragen zich als oude zeuren die hortend en stotend gelijke tred proberen te houden met het moderne leven. Zijn fans – zie de uitstekende verkoopcijfers op de jongste Boekenbeurs en vooral ook in het buitenland – laten het voorlopig nog niet aan hun hartje komen. Maar wij kunnen niet ontkennen dat we heimwee hebben naar de tijd toen ene Pieter Aspe voor een nieuw en verfrissend geluid zorgde in een oubollig en anemisch Vlaams thrillerlandschap.

Manteau, 320p, 21,99 euro

Nu in het nieuws