Regering komt nog meer onder vuur

Foto: GVA

Regering komt nog meer onder vuur

Print

Antwerpen houdt vandaag de adem in. Hoe groot wordt de chaos op de stakingsdag van de vakbonden tegen de plannen van de regering? Het valt moeilijk te voorspellen. Marc Loridan, het socialistische boegbeeld van de havenarbeiders, heeft dit weekend nog eens herhaald dat zijn organisatie alle mogelijke voorzorgen heeft genomen om een herhaling van de incidenten op 6 november in Brussel te voorkomen. Laten we hopen dat het rustig blijft.

De actievoerders en vooral ook de oppositie kregen dit weekend nog een extra wapen in handen om de saneringen van de regering Michel te bestrijden. Een rapport van Rekenhof is bijzonder kritisch voor de plannen. Volgens het verslag gaan in bijna alle departementen de besparingen te ver. Op Defensie gaan de werkingsmiddelen met 15 procent omlaag en zou er onvoldoende geld zijn voor de nodige investeringen. Op Justitie zijn de budgetten voor het gevangenispersoneel en voor de rekrutering van magistraten te klein.

Ook aan de kant van de inkomsten plaatst het Rekenhof grote vraagtekens. Het is van oordeel dat de regering fiscale inkomsten en de bijdrage van de banken overschat. Vooral dat laatste is koren op de molen van het protest, dat schermt met het argument dat alle saneringen terechtkomen op de schouders van de middenklasse.

Het Rekenhof zegt verder dat het te weinig informatie heeft gekregen om de effecten van de indexsprong en verhoging van de btw en de accijnzen goed te kunnen analyseren. Heeft de regering dan zo’n slecht huiswerk geleverd? Dat zal de komende weken moeten blijken tijdens de parlementaire debatten, waar de oppositiepartijen ongetwijfeld voortdurend met het rapport zullen zwaaien om hun gelijk op te eisen.

Ook het signaal dat de vakbonden vandaag geven, is een krachtig instrument in de handen van de oppositie. Hoe groter het succes, des te sterker het signaal aan de regering. Het wordt een moeilijke dag voor iedereen, maar staken is een fundamenteel recht in onze democratie. Ook al heeft de Vlaamse bevolking zich op 25 mei massaal uitgesproken voor de centrumrechtse regering en had ze kunnen weten in welk soort beleid zich dat zou vertalen. Laten we hopen dat het sociaal overleg zo snel mogelijk op gang komt en dat het vruchtbaar wordt.

Nu in het nieuws