Zwitsers museum aanvaardt nazikunst

Print

Een werk van Matisse. Foto: afp

Het Zwitserse Ben Art Museum heeft honderden kunstwerken aanvaard uit de collectie van Cornelius Gurlitt, de zoon van een bekende kunsthandelaar die voor Adolf Hitler werkte.

Op een persconferentie in Berlijn kondigde het museum aan dat het een deel van de erfenis van Grulitt, die in mei op 81-jarige leeftijd overleed, heeft geaccepteerd. De collectie bevat onder meer topwerken die door de nazi’s zijn geroofd.

Intussen zetten de Duitse autoriteiten de zoektocht naar de herkomst van de kunst voor. Mogelijk geroofde kunst komt het museum niet binnen, verzekerde de directeur van het museum Christoph Schaeublin. Verwacht wordt dat vele werken in Duitsland blijven tot de rechtmatige eigenaars zijn geïdentificeerd.

Belastingcontrole

De onwaarschijnlijke schat aan modernistische en renaissancistische meesterwerken, waaronder schilderijen van Chagall en Picasso, is samengebracht door Gurlitts vader Hildebrand, een kunsthandelaar die van Hitler ‘ontaarde kunst’ moest verkopen.

Het museum ontdekte in mei dat het als enige erfgenaam van Gurlitt was aangeduid. Hij hield de collectie van meer dan 1.200 kunstwerken decennialang verborgen. Tot belastinginspecteurs ze in 2012 vonden bij een bezoek in zijn appartement, waarna de autoriteiten de collectie in beslag namen.

Lawine aan rechtszaken

‘De beslissing was allesbehalve gemakkelijk en we voelen ons geen winnaars’, verklaarde Schaeublin. ‘Dat zou ongepast zijn gezien het historische gewicht dat op deze collectie weegt.’

Het Joods Wereldcongres voorspelde een lawine aan rechtszaken. Daarom kondigden de Duitse autoriteiten aan dat ze de kosten van eventuele rechtszaken van slachtoffers van het Derde Rijk of hun nazaten tegen het museum op zich zullen nemen.

Nu in het nieuws