Sojoez-ruimtecapsule bereikt ISS met kaviaar en espresso

Foto: AFP

Sojoez-ruimtecapsule bereikt ISS met kaviaar en espresso

Print

Voor het eerst in 13 jaar werkt weer een Europese astronaute op het internationaal ruimtevaartstation ISS. De Italiaanse Samantha Cristoforetti arriveerde zondagnacht samen met de Rus Anton Schkaplerov en de Amerikaan Terry Virts aan boord van een Sojoez-ruimtevaartcapsule aan de buitenpost van de mensheid.

De 37-jarige Italiaanse heeft onder andere een koffiemachine met de bijnaam ‘ISSpresso’ meegebracht, luidt het. Ook 15 doosjes van elk 30 gram zwarte kaviaar voor de eindejaarsfeesten waren mee aan boord.

Gevechtspilote Cristoforetti heeft aan de militaire universiteit van München gestudeerd en spreekt vloeiend Duits. Cristoforetti is de 59ste vrouw die een tijd in de ruimte zal doorbrengen. De nieuwelingen brachten ook appelen, tomaten en zwarte thee mee en zouden tot half mei op het ISS blijven. Daar werken al de Amerikaan Barry Wilmore en de Russen Alexander Samokoetjajev en Jelena Serova, die uit het Aziatische deel van Rusland afkomstig is. Zijn zouden begin maart terugkeren naar de Aarde. Tot dan werken pas voor de tweede maal in de 16-jarige geschiedenis van het ISS twee vrouwen gelijktijdig aan boord van het ruimtevaartstation. ‘Ik hou van uitdagingen en ik wil deze missie intensief meemaken’, had Cristoforetti voor de start gezegd. ‘Als leven in de ruimte over 500 jaar normaal moet zijn, moeten we daar vandaag mee beginnen.’

Sinds de Amerikaanse ruimtevaartdienst Nasa haar Space Shuttle-vloot in 2011 in de mottenballen legde, zijn Sojoez-ruimtevaartschepen de enige transportmiddelen naar het ISS. Onlangs maakte de Nasa bekend dat ze de bemande ruimtevaartvluchten zal hervatten.

Nu in het nieuws