Vrouwen met topjob vaker depressief dan mannen met hoge functie

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Vrouwen met topjob vaker depressief dan mannen met hoge functie

Print

Vrouwen die een hoge functie bekleden ervaren meer symptomen van een depressie dan mannen met dezelfde job. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Texas in Austin.

In het kader van het thema ‘Gender, jobs en sociaal gedrag’, dat in december in het wetenschappelijk blad The Journal of Health and Social Behavior verschijnt, volgde een team onderzoekers 1.300 mannen en 1.500 vrouwen van middelbare leeftijd. Uit deze observatie blijkt dat dames die veel invloed hebben op de werkvloer meer kans hebben om depressief te worden dan vrouwen zonder deze authoriteit. Mannen met een gelijkaardige job lopen volgens de bevindingen ook minder risico om depressief te worden.

‘Vrouwen aan de top hebben vaak een hoge opleiding achter de rug en verdienen meer. Ze ervaren meer tevredenheid over hun werk dan vrouwen zonder baan en gezag. Toch hebben ze een slechtere mentale gezondheid dan zij die lager staan op de carrièreladder’, zegt onderzoekend sociologe Tetyana Pudrovska.

Een mogelijke verklaring is dat vrouwen met topjobs meer stress hebben omdat ze met meer

stereotiepen worden geconfronteerd en minder vaak au sérieux worden genomen. Mannen daarentegen hebben er minder last van. ‘Mannelijk leiderschap wordt als normaal beschouwd. Dit kan ertoe leiden dat mannen meer zelfvertrouwen en kracht kunnen uitstralen en minder interpersoonlijke conflicten hebben.’

NIET TE MISSEN