Personeel kan in sommige bedrijven niet worden afgelost door blokkades

Foto: Patrick Hattori

Personeel kan in sommige bedrijven niet worden afgelost door blokkades

Print

Wegblokkades in het Antwerpse havengebied zorgen er bij een aantal bedrijven voor dat personeel niet kan worden afgelost. Bij Ineos in Zwijndrecht moest de politie een drietal mensen voorbij de barricade loodsen. Bij BASF kon niemand de site op en wordt gekeken naar de volgende wissel omstreeks 14.00 uur.

Naast de vier stakersposten die de havenarbeiders hebben opgesteld aan grote terminals, zijn op een aantal plekken in de haven wegblokkades opgesteld door vakbonden van de (petro)chemische nijverheid. Dat leidt ertoe dat het personeel niet overal door kan.

Op de Rechterscheldeoever ondervond BASF door een blokkade op haar toegangswegen maandagochtend vroeg al problemen. “Niemand kan de site bereiken. Er wordt niemand doorgelaten, wat betekent dat de mensen van de nachtploeg de installaties verzekeren”, zegt woordvoerder Daan Esch. “Dit is een van de scenario’s waarmee we rekening hielden.” Esch wil nog niet ingaan op wat er om 14.00 uur moet gebeuren, wanneer in principe de avondploeg zou moeten starten.

Vrij vlot door stakersposten

Minder problematisch was de situatie voor Ineos Oxide op Linkeroever in Zwijndrecht, al moest de politie tussenbeide komen. “Een aantal eenheden hebben we uit voorzorg stilgelegd. Een aantal andere blijft draaien uit veiligheidsoverwegingen of omdat een stop tot een heropstart van een week kan leiden”, zegt site-manager Patrick De Deken. “Over het algemeen zijn onze mensen vrij vlot door de stakersposten geraakt, al zijn pas rond 10.00 uur de laatste vervangers kunnen toekomen, nadat de politie hen door de stakerspost heeft geloodst.”

De Deken betreurt dat het bedrijf “wordt meegesleurd in de acties” en dat het daardoor “productieverlies lijdt”. De politie bevestigt dat een korte interventie van hen nodig was. Voor de rest stelden zij geen problemen vast.

Geen problemen bij Total

Voorlopig zijn er geen problemen bij raffinaderij Total, die drie installaties heeft aan de Scheldelaan. “Bij ons is de vroege shift van start kunnen gaan. Voor de late shift is het nog even afwachten of de stakersposten bepaalde kruispunten blokkeren”, zegt woordvoerder Vera Remans.

Bij ExxonMobil werd de polymeerfabriek in Zwijndrecht gisteren al stilgelegd uit veiligheidsoverwegingen en is er een minimumbezetting voor de raffinaderij op de rechteroever. Een fabriek in Meerhout draait zonder problemen.

Veiligheidsbezetting

Bij rubberproducent Lanxess, dat het afgelopen jaar nog werd getroffen door een wekenlange staking, wordt deze week door een onderhoud aan de installatie niet gewerkt. Een veiligheidsbezetting kon binnen.

“Bij de meeste bedrijven is er normaliter geen probleem geweest voor de veiligheidsbezetting, al kan het wel zijn dat op een aantal plekken de nachtmensen hebben moeten doorwerken”, zegt ABVV-secretaris Patrick Lodewijckx. “Het is de bedoeling van ons dat de bedrijven hierdoor schade oplopen, anders heeft dit soort acties geen zin. Het zijn het VBO en consoorten waarnaar de regering geluisterd heeft”, stelt hij. “De regering-Michel voert uit wat de bedrijven vroegen.”

 

Nu in het nieuws