Politie stelt omgeving Italiëlei weer open voor verkeer

Print
In Antwerpen heeft de politie maandagavond enkele zijstraten van de Italiëlei afgezet. Arrestatiewagens, een waterkanon en verschillende combi's met agenten in wapenuitrusting hielden zich klaar voor een mogelijke optocht van de dokwerkers richting het centrum, maar die bleef uit. Er waren rond 19.45 uur nog een twintigtal havenarbeiders.

In de vooravond was de sfeer op het kruispunt van de Londenstraat met de Italiëlei af en toe gespannen toen een aantal heethoofden soms poogde richting het centrum te trekken. Vakbondsmedewerkers hadden heel wat moeite om de oprukkende groep tegen te houden, maar ze slaagden telkens in hun opzet.

Het kruispunt Noorderlaan-Groenendaallaan was omstreeks 19.45 uur opnieuw open voor het verkeer. Ook de Noorderplaats is weer vrij, meldt het Verkeerscentrum.

Bengaals vuur

Aan 'het kot' (aanwervingslokaal voor havenarbeiders) zijn troepten maandagnamiddag heel wat havenarbeiders samen. Voor Petra's café ontstaken ze een groot vuur en het kruispunt van de Noorderlaan met de Londenstraat werd meermaals bezet. De arbeiders steken vuurwerkpijlen en Bengaals vuur af, terwijl ze passerende wagens tegen houden. Het kruispunt werd al een aantal keer afgesloten door de politie, die benadrukt dat de stakingsdag op enkele incidenten na nagenoeg probleemloos verloopt.

De actievoerders hielden in de voormiddag al een paar keer het verkeer tegen aan de Noorderlaan en een autobestuurder raakte gewond nadat een steen door zijn voorruit werd gegooid. Frank Delbon had namens vakbond BTB nochtans gezegd dat hij hoopt op een mooie en geslaagde dag. De vakbond probeert alle leden aan de regels te houden, maar enkelingen houden zich toch niet aan de orders. Het kruispunt werd intussen al een paar keer afgezet door de politie.

Lees ook: Havenarbeiders bekogelen protesterende zeventiger met bier

Aan de Noorderplaats kwam het in de vooravond ook tot kleine schermutselingen:

Bekijk beelden van de bezetting van de Londenstraat door de dokwerkers:

 

Deze ochtend werd op vier strategische plaatsen het havenverkeer geblokkeerd. Daardoor ligt het laden en lossen aan de kaaien zo goed als stil. Maar in de loop van de voormiddag trok een groep havenarbeiders ook naar 'het kot', dat is de plaats in de Cadixwijk op het Eilandje waar het werk in de haven wordt verdeeld en waar de arbeiders zich moeten aanmelden.

Er werden voetzoekers gegooid en de arbeiders hebben al een paar keer de straat afgesloten. "Maar wij staken ook om te tonen dat wij hardwerkende mensen zijn, en om onze naam te zuiveren", zegt Frank Delbon namens de vakbond (zie video onder). "wij staken tegen de regering die al twintig jaar bespaart. Dat moet stoppen."

Steen door voorruit

In de omgeving van de Noorderplaats moest de politie tussenbeide komen. Op het kruispunt met de Londenstraat werd een steen door een voorruit van een wagen gegooid. De bestuurder werd lichtgewond. Het gaat om vier relschoppers uit Turnhout die zich bij een groep actievoerende havenarbeiders hadden aangesloten.

Kort voor het middaguur werd aan het kot een stevig vuurtje aangestoken. Dat leidde tot een gigantische donkere rookpluim die ver tot buiten het stadscentrum te zien is. 

Om meer verkeersblokkades te doen, trok een groepje actievoerders ook naar het drukke kruispunt aan Metropolis. Maar de vakbondsafgevaardigden konden dit plan verijdelen. Voorlopig blijft het bij verbroederen, drinken, bommetjes gooien en vuur oppoken. Later op de middag begon de situatie bij momenten vurig te worden.

Bekijk het vuurtje dat wordt afgestoken aan het kot:

 

Bekijk de reactie van Frank Delbom (BTB Havenarbeiders):