Havenbaas Eddy Bruyninckx vreest imagoschade

Eddy Bruyninckx Foto: wim kempenaers (wkb)

Havenbaas Eddy Bruyninckx vreest imagoschade

Print

De haven van Antwerpen ligt maandagochtend zo goed als helemaal lam door de provinciale stakingsactie. Havenbaas Eddy Bruyninckx ziet het allemaal met lede ogen aan. Hij vreest vooral voor het imago van de Antwerpse haven.

Verschillende stakingspikketen leggen alle arbeid in de haven zo goed als stil. Volgens Eddy Bruyninckx valt het voorlopig nog goed mee met het aantal wachtende schepen, maar die rij wachtenden kan in de loop van de dag wel sterk toenemen.

“De schade die dit alles berokkent aan de haven valt kwantitatief moeilijk te becijferen”, zegt Bruyninckx op Radio 1. “Zo zijn er de schepen die tijdsverlies oplopen, maar ook ladingen die niet worden afgeleverd waardoor ketens tussen de depots en de aanleveringsbedrijven worden onderbroken.”

“Maar het allerergste vind ik persoonlijk de imagoschade”, zegt een sombere havenbaas. “Bij gebruikers heeft onze haven op dit moment een bijzonder goede reputatie en ik moet ook benadrukken dat er goed gewerkt wordt door de havenarbeiders.” Dat imago kan nu een deuk krijgen, vreest Bruyninckx. “Zo’n acties worden ons altijd aangerekend.” Volgens Bruyninckx kan het goed zijn dat een aantal toeleveranciers en havenbedrijven binnenkort zullen verkassen naar Rotterdam.

De havenbaas hoopt nu op snel overleg tussen de regering en de havenvakbonden. “De haven is groot geworden in goede sociale verstandhouding en dat zal zo moeten blijven.”

Nu in het nieuws