Hulpdiensten in opperste staat van paraatheid

De politie trainde vorige week al op de mogelijke scenario's van ongeregeldheden tijdens de staking. Foto: Ludo Mariën

Hulpdiensten in opperste staat van paraatheid

Print
Alle veiligheidsdiensten zijn vandaag in staat van opperste alertheid voor de stakingsdag die vooral in Antwerpen voelbaar zal zijn. Niemand weet hoe de dag zal verlopen, maar de politie houdt rekening met de moeilijkste scenario’s.

Een escalatie zoals die bij de vorige manifestatie in Brussel willen de ordediensten vermijden, maar er zouden voldoende signalen zijn om aan te nemen dat het een woelige dag wordt.

Zo doken gisteren al strategisch geparkeerde auto’s zonder nummerplaten op die vandaag vermoedelijk worden ingezet om invalswegen te blokkeren.

De politie schakelt extra manschappen in, van wie een groot deel gespecialiseerd is in het uiteendrijven van manifestaties. 600 politiemensen staan paraat, zowel van het Antwerpse lokale korps als van andere korpsen en de federale politie. Geruchten doen de ronde dat metaalarbeiders uit Luik en Charleroi naar Antwerpen afzakken.

Het Vlaams Verkeerscentrum raadt aan om zijn website te raadplegen alvorens richting Antwerpen te vertrekken. De vakbonden plannen stakingspiketten op vier locaties in de haven, aangevuld met vier piketten verspreid over de stad. De exacte plaatsen worden pas vandaag bekendgemaakt.

De eerste gevolgen van de staking waren zondag al voelbaar: om 17u legden de loodsen het werk neer. Daardoor vielen de werkzaamheden in de haven stil. Ook het treinverkeer stopte zondag om 22u, met een eerste piket aan het station in Berchem.