© Kris Hossey

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

1 / 9
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

OVERZICHT: Hier voelt u de staking het meest

In vier provincies – Antwerpen, Limburg, Henegouwen en Luxemburg – wordt maandag gestaakt. De meeste hinder is er in de Antwerpse haven, maar de gevolgen zijn in de hele regio voelbaar.

PH

 

Haven: vier piketten

In de Antwerpse haven blokkeren stakingsposten van de vakbonden een aantal toegangswegen. Op rechteroever was de Scheldelaan geregeld afgesloten aan het complex van Lillo richting Zandvliet en aan de Noordlandbrug. De blokkade had gevolgen voor de bereikbaarheid van bedrijven.

Ook op de Noorderlaan ter hoogte van het Churchilldok is een stakingspost opgetrokken.Op de linkeroever was er een blokkade in de Canadastraat, ter hoogte van het complex Waaslandhaven-Oost. Omstreeks 16.15 uur werd die opgeheven.

Verkeer: "Zondag op Antwerpse ring"

In Antwerpen is het bijzonder kalm op de hoofdwegen. "Het lijkt wel zondag op de ring in Antwerpen", aldus Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. Reden is de verminderde activiteit in de Antwerpse haven.Voor maandagnamiddag en -avond verwacht Beeckman geen grote problemen. “Op de hoofdwegen rond Antwerpen zal het waarschijnlijk rustiger zijn dan op een gewone avond. Lokaal kan er door stakingen of incidenten wel wat hinder zijn, maar op de grote wegen zal dat niet het geval zijn.”Op het spoor: amper treinen

Het treinverkeer in de provincie Antwerpen is zwaar verstoord als gevolg van de eerste provinciale actiedag. Vanuit Antwerpen rijden er nagenoeg geen treinen. De avondspits zal maandag hetzelfde beeld geven als de ochtendspits. Zo rijden nagenoeg geen treinen tussen Brussel en Antwerpen, en rijden ze enkel tot Mechelen. Op de spoorlijn Gent-Antwerpen is het treinverkeer beperkt tot Sint-Niklaas. De helft van de treinen rijdt.

Ook het Thalys-treinverkeer richting Amsterdam ondervindt maandag hinder.

Bus en tram: zware hinder

In Antwerpen is er grote hinder bij de dienstverlening van De Lijn in de hele provincie. Een op de tien voertuigen is uitgereden.

Bpost

Het sorteercentrum Antwerpen X van bpost ligt voor 24 uur stil. Van de nachtploeg heeft niemand gewerkt en ook de ochtendploeg heeft de stakingsoproep massaal gevolgd. Dat zei Lieve Vanoverbeke van ACV-Transcom maandagochtend. Volgens de vakbondsvrouw heeft het postbedrijf met zaterdag- en zondagswerk geprobeerd om zoveel mogelijk brieven al in de plaatselijke kantoren te krijgen. Het hangt dus van de toestand in die kantoren af of de mensen maandag post in de bus krijgen.

Luchthaven: geen hinder in Deurne

De luchthaven in Deurne bij Antwerpen ondervindt voorlopig geen gevolgen van de actiedag in de provincie. Dat zegt luchthavencommandant Wim Verbist. "Alles verloopt voorlopig rustig. De verkeersleiding is aanwezig. Alle afdelingen van de luchthaven worden bemand", stelt hij. De geplande vluchten vertrekken voorlopig zonder vertraging.

Bedrijfsleven: honderden bedrijven plat

Wie toch op het werk geraakt riskeert ook de staking te voelen, vooral in de grotere bedrijven in de industrie. Stadsdiensten

De stadsloketten en stadswinkel van Antwerpen zijn op maandag sowieso gesloten, waardoor de problemen daar beperkt blijven tot het werk achter de schermen. Hetzelfde geldt voor de stedelijke musea, cultuurcentra en districtsbibliotheken.

Kinderopvang en scholen zwaar getroffen

In het stedelijk onderwijs hielden zowat een kwart van de basisscholen de deuren gesloten, maar er is opvang voorzien in nabije scholen die wel open zijn. Bij de stedelijke kinderopvang zijn 29 van de 33 locaties dicht.

Warenhuizen: twee op de drie blijven dichtVolgens de vakbonden zullen twee op drie grote supermarkten dicht blijven. Kleinere supermarkten, die bijvoorbeeld door zelfstandigen worden uitgebaat, blijven open. Delhaize meldt op zijn website dat een twintigtal winkels dicht is. Het gaat in Vlaanderen enkel om winkels in Boechout en Hoboken. In Vlaanderen is de hinder bij Colruyt volgens woordvoerder Jan Derom zeer beperkt. Bij Albert Heijn, dat enkel in Vlaanderen winkels heeft, is alleen de vestiging in Hoboken dicht. De bediendebond BBTK meldde dat in en rond Antwerpen nog verschillende andere winkels dicht zijn, zoals Brico (Luchtbal), Lidl (Deurne en Wilrijk) en Makro (Deurne).