© AP

Spionagesoftware verzamelde jarenlang Belgische gegevens

Met pas ontdekte geavanceerde spionagesoftware worden al sinds 2008 gegevens verzameld uit verschillende landen, waaronder ook België. Dat meldt het Amerikaanse computerbeveiligingsbedrijf Symantec.

(kld)

De technische complexiteit van de spyware wijst erop dat er een grote financiële investering mee gemoeid ging. Dat doet vermoeden dat er wellicht een inlichtingendienst van een staat bij betrokken was, zegt Symantec .

Volgens Symantec werd het virus vastgesteld in een tiental landen. In de eerste plaats in Rusland en Saoedi-Arabië, die elk goed zijn voor zowat een kwart van de infecties. De andere getroffen landen zijn Mexico, Ierland, India, Afghanistan, Iran, België, Oostenrijk en Pakistan.

Trojaans paard

Het gaat meer bepaald om ’Regin’, een Trojaans paard dat toeliet om de uitgekozen doelwitten jarenlang in alle discretie in het oog te houden. Het is niet geprogrammeerd om computers te saboteren, maar is enkel gericht op het verzamelen van data. Het programma is in staat om stiekem screenshots te maken, de controle over de muis en de cursor over te nemen, paswoorden te stelen, het internetverkeer in de gaten te houden en om verwijderde bestanden te herstellen.

Er werden zowel bedrijven als overheidsorganisaties en onderzoeksinstellingen geviseerd door het virus.