© EPA

45 doden bij zelfmoordaanslag tijdens volleybalwedstrijd in Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag tijdens een volleybaltoernooi zijn in het oosten van Afghanistan minstens 45 mensen om het leven gekomen. Dat deelden de autoriteiten zondag mee. Er vielen ook een zeventigtal gewonden.

De aanslag vond zondagavond (lokale tijd) plaats op een openbaar sportterrein in het district Yayhakhil, in de provincie Paktika. Dat gebeurde tijdens een wedstrijd tussen twee teams uit dat district, zo zegt Najib Danish, een woordvoerder van de gouverneur.

Het gaat om de dodelijkste aanslag die dit jaar in Afghanistan heeft plaatsgevonden. De aanval is nog niet opgeëist.

“Onder de slachtoffers bevinden zich ook kinderen en tieners die naar de wedstrijd aan het kijken waren”, zegt Danish. Volgens hem had de zelfmoordterrorist zich tussen de toeschouwers gemengd toen hij zichzelf in de lucht blies. Bij zijn actie kwamen voornamelijk burgers om het leven, maar stierven ook enkele politieagenten.

Volgens het lokale ministerie van Gezondheid worden de ziekenhuizen in de regio overstelpt met slachtoffers van de aanslag. “We hebben niet de capaciteit om alle slachtoffers tegelijk te helpen. Vele gewonden stierven in het ziekenhuis, of op weg daar naartoe”, zegt een woordvoerder. “Sommige mensen moeten onmiddellijk behandeld worden in Kaboel.”

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft de aanslag in een persbericht al “met de sterkste bewoordingen” veroordeeld.

(belga)