© BELGA

'Havenarbeiders opgeroepen om het waardig te houden'

Dat de haven van Antwerpen morgen zo goed als plat ligt, is nu al zeker. Er komen vier vaste stakingsposten in het havengebied. Tegelijk proberen de vakbonden om de actievoerers in het gelid te houden. 'We hebben de havenarbeiders opgeroepen om het waardig te houden.' De loodsen zijn al om 17 uur gestart met hun acties.

(kld)

Vier vaste stakingsposten moeten ervoor zorgen dat alle omliggende bedrijven in het havengebied lamgelegd worden. Er komen ook mobiele ploegen die op zoek moeten gaan naar plekken waar arbeiders aan de slag zijn. BTB-ABVV-topman Marc Loridan verzekert aan VRT dat ze de havenarbeiders hebben opgeroepen om het rustig te houden. Een piket vlak bij het centrum van Antwerpen, bijvoorbeeld aan het aanwervingslokaal voor dokwerkers, komt er niet.

Loodsen

De zee- en kustloodsen zijn om 17 uur gestart met hun acties in het kader van de provinciale actiedag. Daardoor valt het scheepvaartverkeer in Antwerpen, Gent en Zeebrugge stil. De loodsen worden daarin gesteund door collega’s van de maritieme dienstverlening die de loodsboten bedienen en de scheepvaartbegeleiding (radartorens), zegt Michel Defer, hoofdafgevaardigde van het ACOD.

Als gevolg daarvan is er geen op- en afvaart meer van Antwerpen en Gent. Ook de zeeloodsen doen mee waardoor Zeebrugge niet aan de actie ontsnapt. ‘Het scheepvaartverkeer ligt stil’, aldus Defer.

De actie loopt nog tot maandag middernacht. Het scheepvaartverkeer zal tot dan stil liggen, aldus de vakbondsman.

Alle verkeer

Ook al plannen de vakbonden maandag provinciale acties in onder meer Antwerpen en Limburg, toch heeft de actie van de loodsen gevolgen voor het hele scheepvaartverkeer. Dat is een gevolg van de aard van de scheepvaartactiviteiten, legt Defer uit. Als men niet kan garanderen dat een schip later op de dag een loods aan boord krijgt, wordt er niet gevaren.

Nog volgens de vakbondsman liggen zowat 33 schepen te wachten voor afvaart (van haven naar zee) in Antwerpen, in Gent 1 en in Zeebrugge een 7-tal. Zowat dertig schepen liggen op zee te wachten voor een loods.