Oostende stopt opmars Standard in spektakelmatch aan Zee

In een doldwaze wedstrijd met veel kansen, twee penalty’s en één rode kaart heeft Oostende de zegereeks van Standard afgebroken. Het klopte de Rouches met 3-2 na meer dan vijftig minuten met een mannetje minder gespeeld te hebben. De Kustboys doen zo een gouden zaak in het klassement. Standard mist een uitgelezen kans om aansluiting te vinden bij de top drie.

wic

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Standard en Oostende begonnen als een wervelwind aan de eerste zondagnamiddagmatch: al na één minuut vlamde Jeff Louis een slimme lage corner van Paul-José Mpoku keihard tegen de kruising, op de daaropvolgende counter hield Standard-doelman Thuram Fernando Canesin van de 1-0 en miste Coulibaly daarop de rebound. Het spel bleef aangenaam op en neer gaan, maar in de zevende minuut werd Thuram de schlemiel bij de Rouches. De neef van wereldkampioen Liliane Thuram liet een hobbelballetje van John Jairo Ruiz knullig uit de handen springen en legde dan maar Coulibaly om: penalty voor Oostende. Sébastien Siani besloot via Thuram in de bovenhoek: 1-0.

Standard, dat eigenlijk het betere van het spel had, was alleen echt gevaarlijk via spelhervattingen. Op het halfuur kopte Ricardo Faty een hoekschop door nadat Franck Berrier en Siani wat schaapachtig naar elkaar stonden te kijken. Aan de tweede paal leek Laurent Ciman de gelijkmaker te zullen binnenknikken, maar net zoals Louis in de eerste minuut raakte hij de deklat.

Vijf minuten later was het dan toch prijs. En jawel, weer na een corner. Een trap van Bia werd afgeslagen, maar een (te) enthousiast vooruitschuivend Oostende leed via Berrier dom balverlies op een gevaarlijke plaats. Mpoku gaf de bal gepast voor doel, Igor de Camargo was vlugger op de bal dan zijn belager en doelman Ovono: 1-1.

Rood voor Jali na drieste tackle

Nog in diezelfde minuut leek er zich een doemscenario te voltrekken voor de Kustboys. Andile Jali, nochtans niet slecht in de match, duwde een bal te ver voor zich uit en ging dan veel te wild door op de enkel van Mpoku. Ref Dierick tastte terecht naar de achterzak. Een flinke opdoffer voor Oostende, dat na de vroege 1-0 eigenlijk niets meer had laten zien. Trainer Fred Vanderbiest stapte uit onvrede met de rode kaart al voortijdig richting kleedkamer, maar miste zo hoe Elimane Coulibaly oog in oog met Thuram de 2-1 liet liggen.

Rood voor Jali leek precies te zijn wat Oostende miste, want plots zat er wel weer pit en venijn in het spel van de Kustboys. Ook in de tweede helft versierden zij op de counter een paar aardige kansen, en toen Ruiz met een knappe pass in de rug van Ciman Coulibaly vond, stond het plots 2-1. Met dank aan een vreemde actie van doelman Thuram, die al ging liggen nog voordat Coulibaly aanstalten maakte om te trappen.

Ruiz beslist de wedstrijd

Twee minuten later was Oostende daar weer, maar Ruiz plaatste zijn trap net voorbij de verste winkelhaak. In een match die stilaan alle kanten op hotste en botste kwam er plots ook weer een doelpunt voor de Rouches uit de lucht gevallen: een vrije trap (jawel, alweer een stilstaande fase) belandde in de voeten van Geoffrey Mujangi Bia, die dankzij een fabuleuze versnelling en zwak keeperswerk van Didier Ovono vanuit een scherpe hoek de 2-2 kon aantekenen.

Wie dacht dat Standard daarna het laken naar zich toe zou trekken, kwam bedrogen uit. Jeff Louis miste op aangeven van Bia op enkele meters van doel nog wel een niet te missen kans, maar daarna doofde het Luikse vuur gestaag uit.

Aan de overkant zorgde Ruiz daarentegen wel voor de verrassing door het duo Milec-Ciman tegen de achterlijn in de wind te zetten. De Costa Ricaan dook het strafschopgebied in en leek, met de aanglijdende Dino Arslanagic in het vizier, al te gaan liggen nog voordat hij geraakt werd. Hoe dan ook, ref Dierick wees andermaal naar de stip. Siani deed het deze keer gewoon rechtdoor en knalde Oostende op 3-2.

Door deze zege klimt Oostende naar plaats negen in het klassement, op nauwelijks één puntje van de eerste zes. Standard van zijn kant mist een uitgelezen kans om op gelijke hoogte met nummer vier Lokeren te komen en staat nog steeds op zeven punten van leider Club Brugge.

Herbeleef de match hier van fase tot fase.Bekijk hier alle opstellingen.

Opmerkelijk: Voor Standard waren het nog maar de eerste tegengoals in de competitie die het moest incasseren onder Ivan Vukomanovic.

Belangrijkste fases:

2’ Wat een begin van de match. Eerst knalt Louis hard tegen de kruising en op de counter kan Canesin gevaarlijk zijn, maar hij kraakt zijn schot. En het was nog niet gedaan. Na slap verdedigen krijgt Coulibaly een dot van een kans, maar de aanvaller knalt naast de kooi van de Franse goalie.

7’ GOAL! Wat een flater van Thuram, want hij kan een mak balletje van Ruiz niet klemmen. Hij wil zijn foutje herstellen, maar Coulibaly gaat over het been van de goalie. Dierick toont Thuram een logische gele kaart. Siani neemt zijn verantwoordelijkheid en faalt niet. Via Thuram verdwijnt de bal in de bovenhoek.

31’ Oostende heeft toch echt wel een probleem op stilstaande fases. Faty kopt een corner aan de eerste paal door en daar staat een vrijstaande Ciman. De centrale verdediger raakt weliswaar niet verder dan de lat. Dit was dé kans op de gelijkmaker.

35’ GOAL! De 1-1 zat er een beetje aan te komen en is nu ook een feit! Na slecht uitverdedigen krijgt Mpoku de bal aan de rechterkant. Igor De Camargo tikt de voorzet aan de eerste paal tegen de netten.

37’ RODE KAART! Het gaat van kwaad naar erger voor KVO. Na de gelijkmaker moeten de Kustboys nu ook nog met tien man verder. Jali gaat vol door op de enkels van Mpoku en krijgt rood, misschien een wat te strenge beslissing van Dierick.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

KV Oostende

Standard

45+2’ Coulibaly duikt goed de ruimte in en komt oog in oog met Thuram na een mooie pas van Berrier, maar de spits kan de bal niet over de uitkomende Thuram lobben.

56’ GOAL! De eerste kans na de pauze voor Oostende gaat meteen tegen de touwen, maar wat wordt er bij Standard zwak verdedigd. Ruiz met een lange bal en Coulibaly duwt de bal simpel naast Thuram in doel. Ook niet super gekeept van de Franse goalie.

60’ GOAL! Opnieuw kan Oostende de voorsprong niet vasthouden. Het is Mujangi Bia die met een flits voor 2-2 tekent! De flankaanvaller versnelt in de zestien en knalt de bal aan de eerste paal binnen. Een beetje een kopie van zijn goal op Racing Genk.

67’ Keurige aanval van Standard over heel wat stationnetjes. Bia brengt de bal uiteindelijk voor doel en daar staat Louis helemaal vrij. In één tijd probeert hij Ovono te grazen te nemen, maar hij mikt over.

81’ GOAL! Milec laat zich als een miniem in de luren leggen door Ruiz en de speler van Oostende wordt daarna in de zestien neergehaald door Arslanagic. Strafschop voor de thuisploeg! Opnieuw is het Siani die de bal opeist en opnieuw laat hij de netten trillen. Deze keer knalde hij recht door het midden!

MEER OVER jupiler-pro-league-matchverslag

MEER OVER VOETBAL