© BELGA

Kevin Pauwels heeft grootste motor in Spa-Francorchamps

Kevin Pauwels heeft de Superprestigecross in Spa-Francorchamps gewonnen. Samen met de Nederlander Lars van der Haar was Pauwels de sterkste man in koers, maar na een pijnlijke val van de jonge Nederlander kon Pauwels soleren naar een bijzonder mooie zege op het mythische parcours. Pauwels en van der Haar zijn de nieuwe leiders in de Superprestige.

jtp

Het was een vreemd zicht, een klein pelotonnetje veldrijders dat aan de start stond van Spa Francorchamps in plaats van snelle racewagens. Bijna meteen na de start kregen de renners de befaamde ‘Le Raidillon’, een hellend vlak op het parcours van Francorchamps voor de kiezen. Samen met ‘Le Mur’, een steile heuvel die de renners moesten beklimmen, het paradepaardje van deze nieuwe cross.

Pech voor Meeusen

Het zorgde natuurlijk meteen voor spectaculaire beelden. Een peloton van 30 man scheidde zich af van de rest na de eerste ronde. De onverwachte Tim Merlier was de eerste leider, maar de Duitser Philipp Walsleben klom als beste Le Mur over en kon een eerste kloofje slaan. Hij zorgde voor even later voor een kopgroep van zeven man. Tom Meeusen was daar niet meer bij, de renner van Telenet-Fidea kreeg kort voor de materiaalzone af te rekenen met een kapot versnellingsapparaat en moest even te voet door het bos.

Een sterke Kevin Pauwels deelde in de vierde ronde een stevige prik uit. De man van Sunweb-Napoleon Games ging in vijfde versnelling een stuk sneller dan de rest, enkel Lars van der Haar kon bumperkleven aan zijn wiel. In de achtergrond bundelden Sven Nys en Klaas Vantornout de krachten in de achtervolging op het duo, maar op de Raidillon kwam Sven Nys de man met de hamer tegen, het zou de Kanibaal uit Baal kostbare punten kosten in de Superprestige.

Valpartij van der Haar

Halverwege de zesde ronde plaatse van der Haar een tussenversnelling. Pauwels raakte niet in zijn klikpedalen, waardoor de Nederlander een eerste steekje kon uitdelen aan de man van Sunweb-Napoleon Games. Pauwels reageerde echter gepast en herstelde het evenwicht. In de achtergrond kwam Tom Meeusen helemaal terug na materiaalpech, hij reed een twintigtal seconden achter het tweetal op de derde plaats.

In een schitterend man-op-man gevecht bleven Pauwels en van der Haar vechten bij elke trap, maar bij het ingaan van het bos in de laatste ronde schoof van der Haar stevig onderuit tussen de bomen. De Nederlander stond bijzonder snel weer op de trappers, maar Kevin Pauwels kon toch met een geruststellende voorsprong beginnen aan de laatste keer ‘Le Mur’. Door de valpartij kreeg een sterke Meeusen nog zicht op de tweede plaats, maar van der Haar verdedigde zijn kleine voorsprong met verve.

Kevin Pauwels schreef intussen geschiedenis, hij mag zich de eerste veldrijder noemen die op het parcours van Spa-Francorchamps wint! In het klassement delen Pauwels en van der Haar nu de leiding, net voor Mathieu van der Poel. Sven Nys staat op de vierde plaats.

Top 5

1) Kevin Pauwels

2) Lars van der Haar

3) Tom Meeusen

4) Mathieu van der Poel

5) Jens Adams

Bekijk hier de volledige uitslag!

Kevin Pauwels: 'Mooi om hier te winnen'

© vier

Na afloop was iedereen het er over eens: Kevin Pauwels en Lars van der Haar waren de beste renners in koers. 'Ik kon niet beter vandaag, dus ik ben blij dat ik mijn klassement kon veiligstellen', aldus van der Haar. 'Het is mooi om hier op de erelijst te staan', weet Kevin Pauwels.

Bekijk de samenvatting van een spectaculaire Spa-Francorchamps

© belga

De splinternieuwe cross op en naast het circuit van Spa-Francorchamps zorgde voor bijzonder mooie beelden. In een stevige cross was Kevin Pauwels uiteindelijk de sterkste, hij haalde het voor Lars van der Haar.