© AFP

Roger Federer bezorgt Zwitserland eindzege in Davis Cup

Roger Federer (ATP 2) heeft Zwitserland zondag in Villeneuve-d’Ascq (Rijsel) de eindoverwinning in de Davis Cup tennis bezorgd. De FedExpress haalde het in het vierde duel in de finale tegen Frankrijk in drie sets van Richard Gasquet (ATP 26) en zette de Zwitsers zo op een onoverbrugbare 1-3 voorsprong.

Vrijdag had Stan Wawrinka (ATP 4) de Zwitsers het eerste punt in de finale geschonken door Jo-Wilfried Tsonga (ATP 12) met 6-1, 3-6, 6-3, 6-2 te verslaan. Vervolgens moest Federer echter met 6-1, 6-4 en 6-3 het onderspit delven voor Gael Monfils (ATP 19).

Zaterdag brachten Federer en Wawrinka de Zwitsers op 1-2, na 6-3, 7-5 en 6-4 winst in het dubbelspel tegen Julien Benneteau en Gasquet. Zondag zette Federer de kroon op het werk door Gasquet, die de geblesseerde Tsonga verving, makkelijk opzij te zetten. De setstanden waren 6-4, 6-2 en 6-2.

Federer had zondag duidelijk geen last meer van de rugklachten die hem de voorbije dagen parten gespeeld hadden. Voor maar liefst 27.448 toeschouwers, een nieuw record in de Davis Cup-geschiedenis, vulde hij zijn imposante palmares aan met één van de weinige prijzen die daarop nog ontbraken.

Vorig jaar won Tsjechië de Davis Cup door Servië met 3-2 te verslaan. Dit jaar werd Tsjechië in de halve finales uitgeschakeld door Frankrijk en werd Servië al in de eerste ronde gestopt door Zwitserland. Voor Zwitserland is het de allereerste eindzege in de prestigieuze landencompetitie, Frankrijk hoopte voor eigen publiek de tiende eindzege te kunnen vieren, de eerste sinds 2001.

Roger Federer: ‘Historisch moment voor ons land’

© Photo News

Roger Federer heeft Zwitserland zondag voor het eerst in de geschiedenis de eindzege in de Davis Cup tennis bezorgd. Hij klopte in Villeneuve-d’Ascq Richard Gasquet en zette de Zwitsers zo op een onoverbrugbare 1-3 voorsprong in de finale tegen Frankrijk.

‘We hebben hier heel hard voor gewerkt’, aldus de FedExpress na afloop. ‘Ik speel deze competitie al bijna vijftien jaar, maar we waren nog nooit zo dicht bij ons doel als dit weekend. Ik ben heel blij dat ik goed gespeeld heb wanneer het nodig was, vooral vandaag, en ben ook heel gelukkig voor het team. Iedereen heeft er alles aan gedaan om klaar te geraken.’

‘s Werelds nummer twee Federer bedankte ook Stan Wawrinka. ‘Hij heeft geweldig gespeeld dit weekend en gaf mij de kans om het vandaag af te maken. Dit is een historisch moment voor ons land en ik ben blij dat mee te kunnen maken’, klonk het.

Kersvers eindlaureaat Zwitserland neemt het in de eerste ronde van de Davis Cup van volgend jaar (6-8 maart 2015) overigens op tegen België. Het valt nog af te wachten of toppers Federer en/of Wawrinka naar Luik af zullen zakken.