Familie moet terug naar Pakistan nadat zoon per vergissing opgespoord werd

Een Pakistaanse familie dreigt naar Pakistan te moeten terugkeren, nadat de foto van een van de zonen, Assim, door de politie en media verspreid werd omdat hij mogelijk met een wapen rondliep in Brussel. Dat vermeende wapen bleek uiteindelijk een cricket bat te zijn. De ambassade van Pakistan heeft de vader van de jongen nu ontslagen, waardoor de familie zal moeten terugkeren naar Pakistan, zo meldde de RTBF zaterdagavond.

tomas

“Binnen zes dagen moeten we terugkeren naar Pakistan, mijn vader moet naar Pakistan weerkeren”, aldus een van de broers. “We verliezen het privilege om in België te wonen.”

De oproep tot getuigen die door de politie verspreid werd en door verschillende media werd overgenomen, toonde een jongeman met onder de arm een object dat onder een kledingstuk verborgen was en leek op een vuurwapen. Toen Assim Abassi zijn foto in de media zag verschijnen, ging hij zich aanbieden bij de politie en melden dat het object in kwestie een cricket batt was die hij met een kledingstuk tegen de regen wilde beschermen.

Maar de ambassade van Pakistan had de pers ook gelezen, en daarin werd de vraag gesteld of het om een antisemitische moordenaar ging. De vader van Assim werd vervolgens ontslagen. Bij de ambassade van Pakistan kon zondag niemand bereikt worden voor commentaar.

Op de sociale media werd er al snel opgeroepen om de ambassade te vragen terug te komen op haar beslissing. Zakia Khattabi van Ecolo heeft premier Charles Michel ook gevraagd of hij akkoord zou gaan om de familie van het slachtoffer van de collectieve dwaling een verblijfsvergunning toe te kennen als morele “schadeloosstelling”.