© BELGA

Boete voor wie geen ‘mondje’ Nederlands spreekt in de sociale huisvesting

Sociale huurders kunnen binnenkort een boete krijgen als ze onvoldoende Nederlands spreken. De Vlaamse regering wil de inspanningsverbintenis voor de sociale huisvesting vervangen door een resultaatsverbintenis. Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) zei zondag in De Zevende Dag (VRT) dat het niveau niet zo hoog moet zijn. “Ik verwacht ook niet dat de mensen een boek van Hugo Claus kunnen lezen. Ik verwacht gewoon dat ze de buren kunnen vragen op welke dag ze de vuilzak moeten buitenzetten”.

tomas

De minister benadrukt dat ze niemand uit een sociale woning zal zetten of de toegang tot een sociale woning zal ontzeggen omdat die geen Nederlands spreekt. Dat zou immers indruisen tegen de Grondwet, waarin het recht op wonen staat.

Het peilen van het niveau van het Nederlands wordt een taak voor de Huizen van het Nederlands. “Het niveau moet echt niet hoog zijn, een mondje volstaat”. Homans wil ook niet allerlei groepen mensen dwingen om Nederlandse les te volgen. “Het is ook mogelijk om Nederlands te leren via het oudercomité van de kinderen, of via vrijwilligerswerk, een sportclub of het werk”.