© Photo News

‘16.900 mensen verliezen op 1 januari hun inschakelingsuitkering’

Volgens een nieuwe raming van de RVA waarover de VRT zondag bericht, zullen begin volgend jaar 16.900 mensen hun inschakelingsuitkering verliezen. Dat is een uitkering voor jonge schoolverlaters die niet meteen werk vinden. De regering-Di Rupo beperkte het recht op een inschakelingsuitkering tot 3 jaar en die periode loopt op 1 januari af. Onder de huidige minister van Werk Kris Peeters (CD&V) worden de regels nog strenger gemaakt, zegt de VRT.

tomas

Jongeren die stoppen met de school en na een jaar nog altijd geen werk hebben, krijgen een inschakelingsuitkering. Vroeger was die onbeperkt in de tijd, maar de regering-Di Rupo besliste om het recht in te perken tot 3 jaar. Wie na die periode geen of onvoldoende werkervaring kan voorleggen, verliest zijn uitkering. Een nieuwe raming van de RVA schat dat het gaat om zo’n 16.900 mensen die op 1 januari hun uitkering zien stopgezet worden. In de loop van het jaar zouden er daar nog eens 3.000 bijkomen.

Oppositiepartij Groen meent dat de maatregel jonge werkzoekenden naar het OCMW duwt. “Uit onze berekeningen verliezen door de maatregelen van de regering Michel jaarlijks gemiddeld 14.000 werkzoekenden hun inschakelingsuitkering. Over heel de legislatuur komt dat neer op 68.000 jongeren”, zegt Kamerlid Evita Willaert.