Omstreden ex-burgemeester van Washington overleden

De voormalige burgemeester van Washington Marion Barry, die de politiek in de Amerikaanse hoofdstad lange tijd domineerde ondanks schandalen en een klein verblijf in de gevangenis voor drugsbezit, is op de leeftijd van 78 jaar overleden. Dat deelde het ziekenhuis waar hij overleed, zondag mee.

tomas

Volgens de krant Washington Post had Barry een hartstilstand toen hij aankwam in het ziekenhuis en kon hij niet meer gereanimeerd worden. De man leed aan diabetes, prostaatkanker en had nierproblemen.

De Democraat was de zoon van een landbouwer en zag het levenslicht in Mississippi. Hij was actief in de beweging voor burgerrechten en gemeenteraadslid in de hoofdstad. Hij won snel aan invloed dankzij zijn charisma en wens om het lot van de zwarte bevolking te verbeteren, een meerderheid in Washington.

Eens verkozen tot burgemeester, richtte hij verschillende sociale programma’s op voor de werkgelegenheid van zwarte Amerikanen. In januari 1990, tijdens zijn derde mandaat, werd hij opgepakt in een operatie van de FBI en moest hij zes maanden de cel in voor het gebruik en het bezit van drugs. In 1994 werd hij niettemin voor een vierde keer herverkozen.