© JHS

Linkeroever mee in lage-emissiezone

Linkeroever wordt mee opgenomen in de lage-emissiezone (LEZ). Dat besliste het Antwerpse schepencollege vrijdag. Oudere en meer vervuilende wagens worden in een LEZ geweerd.

Antwerps milieuschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) wil in 2016 de LEZ invoeren. Vracht- en personenwagens moeten dan aan bepaalde milieucriteria voldoen. Oudere, meer vervuilende wagens worden uit deze zone geweerd. Deze maatregel zal zorgen dat mensen sneller overschakelen op meer milieuvriendelijke wagens. Dit zou een grote impact hebben op de luchtkwaliteit in de stad.

In eerste instantie werd gedacht aan de binnenstad tussen de Schelde en de Singel. “Ook Linkeroever, de zone tussen de Schelde, de E17, de Park & Ride Linkeroever aan de Blancefloerlaan en het Sint-Annabos, wordt nu mee opgenomen in de LEZ”, zegt Ait Daoud. “Deze uitbreiding zorgt voor een verhoogd positief effect op de luchtkwaliteit en dus ook de gezondheid van de bewoners. De Park & Ride blijft zelf nog wel buiten de zone. Het voordeel van Linkeroever is dat het een duidelijk afgebakend gebied is.”

De Singel maakt deel uit van de LEZ, maar enkele baanvakken vallen er niet onder. Het verkeer dat van de Ring komt, zal daardoor niet rechtstreeks de LEZ inrijden, maar een uitweg krijgen buiten dit gebied.

De controle op de naleving zal gebeuren via camera’s. In Londen en veel Duitse steden zijn LEZ’s al lang ingeburgerd en met succes.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio