Belgische bedrijven tekenen twaalf contracten in Maleisië

Foto: AFP

Belgische bedrijven tekenen twaalf contracten in Maleisië

Print

De Belgische voedingsindustrie is bereid meer palmolie uit Maleisië in te voeren. Dat heeft de Belgische ambassadeur in Maleisië, Daniel Dargent, vrijdag verteld aan de Maleisische pers.

Het is duidelijk dat hij daarmee de angel uit de discussie wil halen over het anti-palmolielabel dat een aantal Belgische bedrijven, tot groot ongenoegen van Maleisië, voeren. Dit zet de handelsrelaties onder druk. Zondag arriveert onder leiding van prinses Astrid immers een handelsdelegatie van zo’n 300 ondernemers in Maleisië, die er minstens twaalf belangrijke contracten met lokale bedrijven moeten ondertekenen, aldus Marc Bogaerts, directeur-generaal van het Agentschap voor Buitenlandse Handel (ABH).

De Maleisische pers heeft het interview met de Belgische ambassadeur breed uitgesmeerd. Onder meer in The Star zei hij dat België meer palmolie uit Maleisië zal invoeren. Dargent haastte zich bovendien om te zeggen dat België geen officiële barrières heeft tegen de invoer van palmolie.

Daarmee reageert hij op het grote Maleisische ongenoegen over het anti-palmolielabel dat enkele Belgische voedingsproducenten op hun producten hebben gekleefd. De Maleisiërs zijn erg boos dat op deze manier aan de consumenten wordt gesuggereerd dat palmolie ongezond of niet-ethisch zou geproduceerd zijn.

Aan Belga zei de Maleisische minister bevoegd voor de plantages, Douglas Uggah Embas, vrijdag in Kuala Lumpur nog dat hij deze ‘onfaire en bewuste campagne om onze industrie te schaden’ tijdens een diner in de komende dagen zal aankaarten bij de minster van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, Pieter De Crem. De verklaringen van ambassadeur Dargent kunnen dan ook niet anders worden gezien als een uitgestoken hand om de belangrijke contractbesprekingen met de Belgische handelsdelegatie, die zondag arriveert, niet in het gedrang te brengen.

Volgens Marc Bogaerts van het ABH, heeft de delegatie van zo’n 300 Belgische deelnemers minstens twaalf belangrijke contracten klaar liggen voor ondertekening in Maleisië. Deze situeren zich in sectoren als halal-voeding, logistiek, groene technologie, gezondheidszorg, industrie en financiële producten. Na de passage in Maleisië reist de delegatie onder leiding van prinses Astrid door naar Singapore.

.

Nu in het nieuws