Hevige aardbeving in Japan én China: 2 doden

Foto: EPA

Hevige aardbeving in Japan én China: 2 doden

Print

Een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter heeft zaterdagavond de Japanse prefectuur Nagano, in het midden van het land, opgeschrikt. De schok was in een groot gebied gedurende een tiental seconden te voelen, zo melden de nationale meteorologische dienst en verschillende media. In het zuidwesten van China vielen twee doden bij een andere aardbeving.

Bij de beving in Japan vielen verschillende gewonden, aldus de nationale meteorologische dienst. “Vijf mensen zijn bedolven onder vier verwoeste huizen in het plaatsje Hakuba”, zo deelde televisiezender HNK op gezag van de hulpdiensten mee. Een van de gewonden is afgevoerd, terwijl de hulpdiensten de vier anderen proberen te redden. In hetzelfde dorp vielen nog enkele andere gewonden. Ook Omachi en Nagano telden enkele gewonden.

De aardbeving veroorzaakte ook een stroomonderbreking, die het spoorverkeer verstoorde. Er werd geen tsunamialarm afgekondigd. De beving deed zich voor om 22.08 uur (14.08 uur Belgische tijd). De haard bevond zich op een diepte van nauwelijks 10 kilometer.

In de bergachtige provincie Sichuan, in het zuidwesten van China, zijn twee doden en zestig gewonden geteld na de aardbeving van magnitude 5,9. De aardschok trof ongeveer 55.000 mensen, aldus persagentschap Xinhua op gezag van de lokale autoriteiten.

Volgens het Amerikaanse geofysische instituut USGS had de beving een magnitude van 5,9, volgens het Chinese aardbevingscentrum een van 6,3. China gebruikt een andere schaal dan de Verenigde Staten. De beving had een diepte van negen kilometer en gebeurde iets voor 10 uur

Belgische tijd.

.

Nu in het nieuws